От х:

Днес в x:

За гордост! В Смилян 23045 залепиха фасулево зърно, паното отива за рекордите Гинес

Изображение 1 от 2
    В Смилян  паното за Гинес от Смилянски фасул в Етнографската сбирка "Смилянски фасул и традиционни родопски терлици" вече е завършено. Последното фасулево зърно бе поставено от президентът Румен Радев, който вчера бе на посещение в селото. Общо 23045 души от цял свят са участвали в направата на красивото пано. Първото зърно е поставено през  далечната 2006 година от  д-р Петър Фиданов, тогава Областен управител на Смолян. д-р Фиданов и до днес е идин от водещите и уважавани травматологзи в региона.
    Идеята за паното е на тогавашния кмет на Смилян Сафеди  Чикуртев и инициативна група, а дизайнът на изображенията върху канавата е на местния художник и дърворезбар Илко Велинов.
    Предстои  огромното пано да бъде  почистено, консервирано . След това кандидатурата му ще бъде регистрирана за  вписване в книгата на рекордите Гинес. В надпреварата не участва размера на паното или килограмите фасул,залепени в него. Паното ще участва за най-голям брой уникални участници,включили се в неговата направа. 
    Фасулевото пано, кандидат за Рекордите на Гинес, е с размери 3.36 на 2.10 метра като върху него са изобразени знакови символи, свързани с традиционните поминъци и живота на хората в този край на Родопите.Централната фигура представлява няколко чана, един в друг контурно очертани, а вътре в централния е часовниковата кула, която има своето място в историята на селището.Междувременно стана ясно, че кръстен на родопското село Смилян българин също е лепил фасул върху паното. Той дошъл от преди няколко години специално да остави отпечатъка си върху него.  Младият мъж е от Сливница, но живее в Лондон. Той бил кръстен Смилян, тъй като баща му много харесвал селото.

     

     

     

     
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини