От х:

Днес в x:

Кметът Иванов вдига такса 1000 пъти

От досегашните 30 лева таксата за издаване на разрешително за изкопаване на канал за кабели в Хасково да стане 25 лева на линеен метър, предложи днес на общинския съвет кметът Георги Иванов. Предложението бе прието след ожесточени дебати.

Увеличението на таксата е драстично – от 30 лева за цялата дължина на трасето, сега таксата става 25 000 лева за един километър кабел. Това пресметнаха съветниците от групата на ГЕРБ.

Антон Иванов, който взе думата от името на колегите си, обясни, че въвеждането на подобна такса е незаконно. По думите му след издаване на разрешително за строеж, всички останали действия на изпълнителят са само уведомителни, т.е. той е длъжен само да съобщи на администрацията, че е започнал работа. Законът прави категорична разлика между уведомителен и разрешителен режим, при който се събират и налози.

Освен това искането на кмета се обосновава със закона за местните данъци и такси. Според него общинския съвет има право сам да определя размера на местните налози. Но законът също така изрично забранява тези такси да са по-големи от разходите, които администрацията прави, за да извърши услугата.

Не мога да си представя какво ще направи един служител на общината при обхождането на един километър, за да оправдае сумата от 25 000 лева, каза Антон Иванов.

При това увеличението на практика е много по-голямо. БТК например има поне 20 000 метра, ако не и повече кабелна мрежа. С новата такса това означава да плати 500 000 лв. за това разрешително, което пък на всичко отгоре е незаконно. Да не говорим, че е по-скъпо от самия кабел, обясни Антон Иванов.


С новия закон за електронните съобщения на практика се премахнаха сервитутите. Да сте чули обаче БТК да е намалила цените на телефонните услуги, попита на свой ред кметът Георги Иванов. Той каза още, че новата такса е начин да се заобиколи закона, който нарече „лобистки“. Според него дупката в общинския бюджет, която вече е около 4 милиона, трябва да се запълни. А това става с данъци и такси, а не с приказки, допълни Георги Иванов.

Общинският съвет на практика въвежда данък „информация“. Това пък каза общинската съветничка от ГЕРБ Ирена Узунова. Според нея драстичното увеличение на сумата за вкопаване на кабели удря основно телефоните, телевизията и интернета. В XXI век ние въвеждаме косвено данък върху информацията, защото това неминуемо ще доведе до увеличаване на цените за тези услуги, каза още Узунова.

По думите й след приемането на това предложение топката вече е в новия областен управител Румен Данев, който може да спре решението и да го вкара в съда. Съветниците от ГЕРБ вече го били запознали с казуса.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини