От х:

Днес в x:

Залозите при кучешки бой стигат 80 000 лв.

Васил Радев, собственик на питбул

- Как от фобията ви към кучетата, станахте заклет кучкар?

- Много ме беше страх от кучета. Бях охрана в един бар. Прибирам се от работа. Срещу мен три улични кучета. Паникьосах се и веднага се качих на едно дърво. Мина един пиян чичка. Извиках му. Той:" Къде си, бе?" Отговарям - на дървото. Тропна им с крак и избягаха.

Зарибих се на Арда. Аз не мога да плувам. Бяхме със сестрата на моя питбул Рома. Един приятел ми каза да се направя, че се давя. Хванах се за опашката й и ме изкара. Тогава си казах, че искам такова куче. Така взех Рома.

Питбулът го водят за едно от най-тъпите кучета. Искам да оправергая това. Има тъпи собственици.

Казват, че питбулите са тъпи кучета, защото в повечето случай ги отглеждат за боеве.

- Колко пари са ви предлагали за Рома?

- 10 000 лева. И 100 000 лева да ми предлагат няма да я дам. Все едно да дам майка си или баща си.

Имах предложение да се бие с друго куче. Питам за колко. Каза 1000 лева. Предложих му друго- да вържем кучетата и да се сборим ние двамата. Аз, ако те набия, ще взема парите и ще купя нещо на моето куче. Ако спечелиш ти, взимаш парите. Той не иска. Не можел да се бие.

Това са хора, които не знаят какво е болка. Избиват си комплексите с кучетата. Кучето се бие от любов към собственика, а не защото иска да се бие. И ще се бие докато умре.

-Какви са залозите при бой с кучета?

- Между 2 000 и 10 000 лева. Зависи какви кучета се бият. Толкова вървят облозите между собствениците. Страничните залози могат да стигнат 80 000 лева. Това са парите, които залагат помежду си хора от публиката.

Отделно се плаща вход- от 20 до 100 лева. С тези пари собствениците плащат лечението и операциите на кучето след боя. Ако оцелее.

Боят може да бъде до смърт. Може да го прекрати и единият от собствениците на кучетата, но губи парите.

Боевете се организират в частни вили, като мястото се определя в последния момент. Случайни хора не могат да присъстват. Става само с покана от собствениците.

Напоследък е модерно да се организират боеве между азиатски овчарки и турски кангал.

- Боят с кучета е жестоко занимание.

- Тези кучета се отглеждат специално за боеве. За собствениците това е средство да се спечелят пари. Като да търгуваш с коли например. Взимаш една на определена цена и я продаваш с печалба.

- Колко струва удоволствието да отглеждате куче?

- Това няма значение. Бях в Испания с нея. Моят билет беше 300 лева. За да дойде и Рома, платих за билет 1200 лева. Много я обичам. Докато бях там, имах една книга за първа помощ при кучетата. Изведнъж дава признаци за преобърнат стомах. В книгата пише, че трябва да се оперира до 24 часа, иначе умира. Звъня на ветеринарката и питам колко ще ми струва операцията. Тя - 2 000 евро. Казах да започва, аз ще донеса парите. Тя ме спря, искаше да направи снимка на стомаха на Рома. Оказа се, че не е страшно. Разминахме се с хапчета. Дадох 30 евро. Готов съм да платя и 20 000 евро за нея. Не жаля пари за кучето си.

Моето куче е с френски парфюм за 35 евро. Бях и купил сребърен синджир за 480 лева. Минаха два дни и го загуби на Кенана.

Скоро ще ходим в Пловдив да й сложат сребърен зъб - 380 лева ще струва интервенцията.

- Доста хора са нахапани от кучета. Нападат деца.

- Хората сме лоши, аз лоши кучета не съм видял. Ние ги учим на лоши порядки и после стават бели. Ухапал боксер детенце. Като си знаеш кучето, няма да го пускаш. Кучето няма вина, прави го инстинктивно. Уплашило се е.

За Рома съм убеден, че няма да ухапе човек. За друго куче не съм сигурен.

- Ревнува ли ви?

- Не. Тя знае, че е на първо място.

- Хвърлял сте се пред кола, за да не ударят кучето ви.

- Да. Докато се учехме да пресичаме улицата. В момент на грешка излизах аз пред колата, за да не ударят нея. Два пъти ме е блъскал автомобил.

- Най-невероятните неща, които Рома може да направи?

- Тя е уникална. Носи ми вода от хладилника, цигарите и дистанционното от масата, телефона. Може сама да отваря и затваря вратите. Прибира се сама до вкъщи. Може да прави много неща. Сега тренирам сина й. Искам да го направя по-добър от нея. И да го водя по кастинги за филми.

Има много вицове за рибари и ловци. Ще ви кажа един за кучкари. Срещат се двама. Единият казва:" Знаеш ли, че моето куче може да говори?" Другият отговаря: "Знам. Моето снощи ми каза."

- Колко време отделяте за кучетата на ден?

- Целият ден. Дори в Испания ходехме заедно на работа. Сеехме маслини и потокали. Всички с мотики. На мен мотика не ми трябваше. Имам си куче. То копаеше дупките. Пристига шефът. Пита какво прави тук кучето. Казвам му- колегата е на 50-тото дърво, аз съм на 53-то, работата е свършена, не трябва да те интересува как.

- Другите работници не се ли притесняваха от нея?

- Много я обичаха. Тя беше отцепка. Шефът го няма и всички лежим. Когато идва кола, Рома сигнализира - започва да лае.

И се дигаме за работа. Плащаха ни на час.

- Искате да направите приют за бездомни кучета в Хасково.

- Това е едно от нещата, които искам да направя. Не да ги трепят и да ги хвърлят за храна на животните в зоопарка. Ще искаме пари от фондации. Има европроекти.

В България никой не защитава животните.

В Хасково няма парк за кучета. Навсякъде е забранено за тях. Това е другото нещо, което ще искаме от общината. Да се отдели място за тези, които искат да си разхождат и да си обучават кучето си. Срещу някаква такса.

На Кенана има много свободни поляни. Да отделят 5 декара и да ги оградят. И ако някой иска да има възможност да обучава кучето си сам на елементарните команди- легни, седни, донеси топката. Да има определено място къде да го направи.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини