От х:

Днес в x:

Честния полицай от Баните: Хасковски хирург ми поиска подкуп

Полицай Димитров по време на акция

Младши полицейски инспектор Антон Димитров е роден през 1965-та година в село Сърница община Минерални Бани.  Професионалната му визитка включва работа като горски и 3 години в сферата на търговията. От 1995-та година работи в полицията. Награждаван е два пъти за честно изпълнение на служебни задължения. В кариерата му повече от 10 пъти са му предлагали подкуп. Последните 5 случая в периода 5-ти юли-10-ти август.  Женен с 3 деца-дъщери на 18 и 21 години и син на 23. 

Полицай Димитров, защо все на вас се случва да ви предлагат подкуп?

-Не знам. Така се случва. Има много нарушители, спираме ги и пишем актове. Компромиси с никой не правим. Сигурно и на други колеги им се е случвало, просто тези случаи в които и аз бях замесен придобиха гласност.

Толкова ли са много нарушителите? Като че ли в района на Минерални бани не стават толкова ПТП-та.

-Тук няма пътища като Е-80. Не че и тук не може да се пребие човек. Що се отнася до нарушителите-много са. Поне 20 % карат без книжка. Повече от 20% с алкохол. С тия пък сме абсолютно безкомпромисни. С малко да е отгоре-акт. Има и такива които карат с извънгабаритен товар. Такъв бе последния случай с предложени пари. Спирам Тежкотоварен автомобил пълен със слама. Сламата пречи на огледалата за обратно виждане. Посел при огледа излязоха много други неща, к ато например-няма свидетелство за регистрация на автомобила. Почвам с акта и му искам личната карта. Той отива до колата връща се и ми подава три банкноти по 5 лв. Вика старши, имам само 17 лв, вземи тия 15 да останат  2 лв в мен, за цигари поне. Естествено веднага го арестувахме. Това е престъпление по наказателния кодекс.

 15 лв звучи несериозно…

 -Предлага ли са ми и по 50 лв. По 30, 20 и други суми. Никакви пари дадени по тоя начин не приемам

 Ако бяха не 50 а 500?! 

- Никога няма да приема подкуп. Дори и 1 милион да ми дават. Така съм научен. Така уча и децата си. 

Има хора които си мислят, че всичко зависи от сумата….

- Аз живея скромно. Заплатата не ми стига. На 45 години съм станал, но днес отидох да взема от татко си 20 лв назаем за бензин. Имам три деца. Отгледахме ги със жената, но нямахме пари да ги изучим за висше.  Всякакви пари които ти дойдат отгоре може да ти влезнат в употреба. Въпроса обаче е принципен. Честно си вадиш хляба и гледаш хората в очите или правиш нещата по втория начин. Втория начин не го умея.

 При толкова много случаи, какво заключение си вадите-хората научени ли са да дават на полицаите?

 -За хората като цяло не знам. 90 % от тези които са ми предлагали подкуп в цялата ми кариера на полицай са от Кърджалийско. Явно там са научени да дават. Става дори комично. Снимам едно момче-турче от кърджалийските села. С автомобил с английска регистрация. Колата няма Гражданска отговорност, не е минала технически преглед, тоя кара без колан. Почвам да му пиша акта, той се връща до автомобила си вади една пачка пари и хвърля в патрулката банкноти. Казвам-гражданино извършихте престъпление. Май не ме разбра, отдели още няколко банкноти и хи гвърли при другите. Е сега викам, съвсем наруши правилата, идваш с мен Тоя като чу това, се затърча да си вземе парите обратно. Дори не видях колко беше хвърлил. Друг, шофьор на товарен автомобил, прерови джобовете си и намери 12 лв- били му всичките. На вика, нямам повече. И той бе от Кърджали, много обичат там това извинение. А да дадеш пари на полицай за тях е нещо нормално. 

За доста хора е. Подкупи има и в други сфери на обществото. Кажете честно полицай Димитров, на вас искали ли са ви подкуп? 

-/След дълъг размисъл/   Да. Преди две години дъщеря ми бе паднала с колелото. Имаше рани по главата и тялото. Заведох я в хирургия. Посрещна ме един лекар, беше сръбнал и му личеше /Не публикуваме името по молба на инспектора Б.А./,  . Каза ми, дай 100 лв! За медикаментите дето щял да и даде, за работата която му отварям, нещо такова като обяснение измисли. Останах като гръмнат. 

 Дадохте ли?

 Не. Не дадох пари. Вдигнах скандал, повиках друг лекар. Той оправи детето. Не ми е поискал пари и уталожи нещата. Не му помня името. Не се занимавах вече със случая, нали оправиха детето ми. Предполагам че и със други се е случвало. Сигурно и някои са давали.

Интервю на

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини