От х:

Днес в x:

Краставичари: Добре че не се застраховахме, градушките подминаха

Корнишоните са по-малко но държат по добри цени

Хасковските краставичари прибират слаба реколта оплакаха се самите те пред Haskovo.net. Очакваните добиви от 150-200 кила са се стопили до под 100 месец след началото на прибирането на реколтата. Единственото утешение за производителите от Конуш бе че избегнали тазгодишната зсатраховка. "Така и така не покрива всичко при бедствие, а тая година градушките ни подминаха" разказаха Таня и Милен Нохчеви. Двамата не уточниха защо са били толкова убедени в късмета си още при залагането на разсада. През тая година градушките нанесоха тежки щети на тютюна в Ивайловградско и по северна България, но конушенци явно имат железен договор с времето.

Не и със заводите за консервиране обаче. " На тях няма да им продам и един корнишон" вбесено заяви Таня. тя окачестви предлаганата цена от 50 стотинки на кило като "смешна". Или да искат качество и да плащат добри цени, или да взимат евтино но да не търсят перфектно качество, каза жената. Семейството гледа 8 декара и чака поне тон и половина до края на септември. Убедени са че ще могат да го продадът всичко на търговците. Така практикуват от 5 години. Въпреки че са доставяли краставици и за заводите. "Сега идват при нас и казват: буркана с краставички струва 1.70 лв. Махаме цената на буркана, на капачката, на труда, на тока, на пласмента и това което остане е цената за твоята краставица!" Това е наглост, коментират Нохчеви и посочват своята разценка-17 лв надник на работник всеки ден, 28 лв за торба амониева селитра, два пъти седмично пръскане. "Отговарят ни че в такъв случай ще внасят от Македония. Краставиците оттам били даже калибровани"

Таня и Милен Нохчеви работят директно с търговците и купувачите

Нохчеви и съседите им не съжаляват за решението. На дребно корнишонът се харчи като луд за 1 лв килото. На едро стига до 80 стотинки. Между Хасково и Конуш се намира най- големия масив с корнишон в областта-110 декара. Въпреки по ниските добиви, краставици ще стигнат. Цените са добри заради спестената застраховка, уточняват краставичари.

Крайпътната търговия продава десетки килограми на ден
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини