От х:

Днес в x:

ВиК: Обществени чешми в Хасково няма и не може да има!

Обществени чешми в Хасково няма и не може да има. Това заявиха от местното ВИК по повод на читателски въпроси от форума на Haskovo.net защо няма функциониращи чешми из парковете на града. Обществените чешми са изчезнали, защото към тях няма монтирани водомери и не се знае кой плаща водата, обясни началникът на ВИК район Хасково Атанас Димов. Може би затова единствената действаща обществена чешма в Хасково, в градската градина, е пусната постоянно и тече като за световно, коментира той. Според него има два варианта - или общината плаща изразходваната от обществените чешми вода, или на всяка такава се монтира водомер и водата от нея се пие срещу заплащане на място. Тъй като тези варианти не са били обсъждани реално, обществените чешми остават част от носталгичното минало. Това най ясно си личи по парковете.

Ако сте решили да се поразходите из най-популярния хасковски парк Кенана, запасете се с вода. За това предупредиха читатели на Haskovo.net, подразнени от липсата на дори 1 действаща чешма по протежение на почти 5 километра - от началото на Алеята, до обръщалото на автобус 102, популярно като Козлето. Проверката на наш екип потвърди предупреждението. Обществена чешмичка липсва по цялата алея, минаваща покрай комплексите Фантазия, тенис кортовете, хасковския зоопарк, та чак до лятното кино. Пейки, беседки, люлки, че дори и скейт площадка има, но не и вода.

Първата чешмичка се намира чак в познатия на хасковлии ареал на фолклорния празник „Китна Тракия пее и танцува”. Визуално чешмата не функционира отдавна. Построена през 90-те в памет на починал хасковлия от неговата съпруга, чешмичката е позната на Кенанци, но повечето от постоянното присъствие в паркa ни предупредиха, че там вода няма. Всъщност както се оказва има. Но само в тръбите. Кранчетата са счупени и повечето не функционират въобще. С изключение на 1 от тях което все пак пуска вода, но с чалъм. Живителната течност зарадва минаваща наблизо баба, която повече от любопитство, отколкото от жажда, изследва струята. Отдавна не съм пила оттук, отде да знам дали става за пиене, коментира тя и си призна, че по-скоро ще помоли за вода в съседните вили, отколкото да си налее оттук. 100-на метра по-нагоре на отбивката за вилната зона има друга чешма, с 8 чучура. 7 от тях са пресъхнали отдавна. От последния все пак тече срамежлива струйка, която трябва да бъде изчакана за да напълнi дори шепичката ви. В търсене на вода, стигнахме до обръщалото на автобусна линия 102. Чешмата „На Козлето” има стара слава сред хасковлийките - че който пие от нея, ражда момчета. Не дай си боже, сега някоя родилка да разчита на вода в тази чешма. Нито чешма има, нито вода. Впрочем май и автобус вече няма, а Козлето май е отстреляно още по времето на приватизациите на увеселителните комплекси в района. Има разбира се дом за стари хора.

 

Първата чешмичка се намира чак в познатия на хасковлии ареал на фолклорния празник „Китна Тракия пее и танцува”. Визуално чешмата не функционира отдавна. Построена през 90-те в памет на починал хасковлия от неговата съпруга, чешмичката е позната на Кенанци, но повечето от постоянното присъствие в паркa ни предупредиха, че там вода няма. Всъщност както се оказва има. Но само в тръбите. Кранчетата са счупени и повечето не функционират въобще. С изключение на 1 от тях което все пак пуска вода, но с чалъм. Живителната течност зарадва минаваща наблизо баба, която повече от любопитство, отколкото от жажда, изследва струята. Отдавна не съм пила оттук, отде да знам дали става за пиене, коментира тя и си призна, че по-скоро ще помоли за вода в съседните вили, отколкото да си налее оттук. 100-на метра по-нагоре на отбивката за вилната зона има друга чешма, с 8 чучура. 7 от тях са пресъхнали отдавна. От последния все пак тече срамежлива струйка, която трябва да бъде изчакана за да напълнi дори шепичката ви. В търсене на вода, стигнахме до обръщалото на автобусна линия 102. Чешмата „На Козлето” има стара слава сред хасковлийките - че който пие от нея, ражда момчета. Не дай си боже, сега някоя родилка да разчита на вода в тази чешма. Нито чешма има, нито вода. Впрочем май и автобус вече няма, а Козлето май е отстреляно още по времето на приватизациите на увеселителните комплекси в района. Има разбира се дом за стари хора

Като се има предвид съмнителното качество на хасковската вода, може би безводието на Кенана е за добро. За доброто на стомашно чревния тракт на хасковлии, за доброто и на продавачите на минерална вода. Доколко е нормално това отсъствие за търсената европейска визия на нашия град обаче, е друг въпрос.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини