От х:

Днес в x:

Гербаджия опъна в двора си турско знаме на инат

55-годишният Дуран Салиев от хасковското село Гълъбец е опънал в двора си турско знаме с лика на Кемал Ататюрк. Байрякът се вее на асмата, под която днес се бе събрала родата за венчавка. Майсторът строител обясни, че е взел знамето от Слънчев бряг, където работил в продължение на няколко години. Там подобни знамена са на всяка крачка – пред хотели, ресторанти, барове. За привличане на клиенти, обясни Дуран.

Точно преди изборите за национален парламент обаче кварталният прибрал байряка. Но дни след вота получил писмо от районна прокуратура, подписано от обвинителя Делчо Лавчев, в което пише, че производството срещу него се прекратява. Самата проверка е била за националистични прояви и екстремистко поведение, което би могло да доведе до ескалация на напрежението. Подобни забрани в българското законодателство няма, пише в прокурорското постановление. В република България не е забранено издигането на националните знамена на чужди държави, пише още в документа.

Байрякът на асмата на Дуран обаче не е националното знаме на Турция, на което има само полумесец и звезда на червен фон, а само го наподобява.

Дуран Салиев е запален привърженик на ГЕРБ и за парламентаринте избори работил тайно за хората на Бойко Борисов. В резултат от конспиративната му дейност ГЕРБ взел 55 гласа от 260-те имащи право на глас в Гълъбец. Селото е с преобладаващо турско население и досега всички гласове са били за ДПС.

След като полицаите му върнали знамето, Дуран веднага го окачил пак на асмата. На инат, обясни той.   

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини