От х:

Днес в x:

Сусамка чукна 100 в компанията на 5 пра правнука

Баба Дана с пра пра внуците си

100 лазарника отпразнува днес баба Дана Димитрова от село Сусам община Минерални Бани. Да и честитят на крака и пристигнаха двама кметове-на Сусам Ганчо Костов и на Минерални Бани Орхан Шабан.Най голямото признание дойде обаче от 5-те пра правнука надпреварвали се да целуват баба си. 5 годишната Даяна дори и подари кукла. Иначе родът на Еньов-Митьовите, както е известна фамилията в Сусам, е многобройен и компактен. Почти цялата фамилия е концентрирана в Хасковска област с изключение на една от внучките която е в Германия. 

Баба Дана може да се похвали с две дъщери, двама внука, 4 правнука и 5 прапра внука. Съпругът и е починал преди повече от 40 години и точно Дана се е оправяла сама с домакинство и домочадие. Допреди година две, баба още копаеше градинката и месеше питки, разказваха внуците. Сега с мотиката е приключено разбира се, но иначе бабата си се чувства много добре. Само дето не вярваше че прави 100 лазарника.

Тайната на дълголетието-сусамската ракийка

Баба Дана е живо опровержение на тдвърдението че кърската работа унищожава човека. През целия си живот тя е била на полето разказват роднините и. Във времето преди идването на комунизма, родът и бил богат. Имали ниви с аргати, ферма за отглеждане на животни, частна фурничка в която печели хляб за селото. Макар всичко това да е било отнето след 9 септември 44-та година, Баба Дана така и не влиза в ТКЗС-та нито пък иска да работи някаква държавна работа. Остава си последния капиталист в комунистическо Сусамово. В крайна сметка навършения от баба Дана Век, поставя всичко и всички на мястото си. 

Ганчо Костов/вляво/ и Орхан Шабан подариха букети на столетницата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини