От х:

Днес в x:

Ла Лече Лига търси майки в Хасково

Хасково е един от малкото областни градове, където Ла Лече Лига- България няма свой помощник. Това заяви за haskovo. Net  Ива Петкова, помощник за София на Ла Лече Лига. Единствената световна доброволческа организация, създадена да помага на кърмещите майки.

От Ла Лече Лига ще привестват всяка жена от Хасково, която иска да се присъедини към тяхната организация. За да стане техен помощник или лидер тя трябва да е кърмила поне девет месеца. Така тя ще има достатъчно опит да консултира кърмещите майки по телефона и при личните срещи.

Една от най-големите заблуди на бъдещите майки е, че кърменето е трудно постижимо. Когато е налице, то може да продължи до три години. Налице ли е проблем със сученето, причината е в липсата на адекватна информация. Това е естествен процес, който не идва от само себе си, на него се учат и майката, и бебето, обясни Ива Петкова.

Според нея проблеми могат да провокират неангажирани и небрежни акушери и педиатри, както и лошите съвети на бабите. В някои болници за лекарите не е приоритет да насърчат и подкрепят майката в кърменето. Ненавременното поставяне на гърдата и даването на адаптирано мляко и вода са сред основните причини за проблемите с кърменето.

Ако бебето е доносено, то е готово да суче. Но ако е родено секцио, се дава на майката часове по-късно. В този промеждутък малкият човек вече е опитал биберона с изкуственото мляко или водата.

Според доброволците на Ла Лече Лига бебето няма нужда от вода, тъй като в кърмата тя е 87 процента.

Водата обърква бебето, то не прави разлика между нея и млякото, а обемът на стомаха му е малък.

Още по-пагубно за  кърменето е даването на подсладена вода. С нея бебето получава само празни калории. При кърменето важи принципът на търсенето и предлагането. Колкото повече суче бебето, толкова повече кърмата се произвежда. За това една майка може да кърми едно, две или три деца, обясни Петкова.

За да е успешно кърменето  е важно то да започне веднага след раждането. Още преди да е извадена плацентата и отрязана пъпната връв. Това обаче в българските болници не се прави, каза доброволката на Ла Лече Лига. Коластрата в гърдите е единствената храна, която създава защитен филтър срещу всички вътрешноболнични инфекции. Неслучайно я наричат първата ваксина на бебето.

От организацията съветват майките да не хранят по час, а да следват ритъма на бебето.

Не можем да поставим под един и същи режим преждевременно родено бебе, което тежи под 2 килограма и доносено, което е 4 килограма, дава пример Петкова.

Според нея при кърменето трябва да се подхожда индивидуално според майката и бебето.

За проблемите в кърменето отговорнист носят и некомпетентни педиатри. Техният приоритет е не да спасят кърменето, а да следят наддава ли бебето в норма. Още при първото посещение в дома на майката и детето изписват адаптирано мляко.

Не са малко и майките, които смятат че кърмата им е с лошо качество, заради замърсения свят, в който живеем. Сами се отказват. Предпочитат да хранят децата си с адаптирани млека. Като аргументират избора си с това, че знаят точно какво съдържа опаковката на изкуственото мляко, казва Петкова.

От Ла Лече Лига съветват бъдещите майки да търсят информация за кърменето още преди бебето да се роди. Доброволческата организация провежда безплатни курсове и лекции. Помощниците им отговарят на телефоните си 24 часа в денонощието.

Добрата информираност, помога на жените да избегнат проблемите с кърменето. А ако имат, те да бъде решени компетенто, без риск детето да се лиши от най-полезната храна, допълва доброволката от София.

за повече информация посетете: http://lalechebg.com/

Христина Котларска 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини