От х:

Днес в x:

Антон от ПМГ води първия отбор на България на олимпиадата по информатика

Националния отбор по информатика-Антон е втория от дясно на ляво

Хасковския ученик на Математическа гимназия „Боян Петканчин” води първия национален отбор на България на световната олимпиада по информатика. Нашата страна е домакин на XXI-то издание на форума. Той започва днес и ще продължи до 15 август 2009 г. в Пловдив. Олимпиадата ще открие президентът на Република България Георги Първанов. В тазгодишното издание на олимпиадата участват рекорден брой страни – 85, от всички континенти на планетата. Състезателите са на възраст до 20 години и са редовни ученици от средни училища. България ще участва с 3 отбора с общо 12 ученици. Като домакин, страната ни има право на два отбора и отбор на града, в който се провежда състезанието. Първия български отбор където е и Антон е в състав- Момчил Томов, МГ „Гео Милев”, гр. Плевен; Иван Георгиев, МГ „Гео Милев”, гр. Плевен; Антон Анастасов, ПМГ „Акад. Боян Петканчин”, гр. Хасково; Румен Христов, ПМГ „Нанчо Попович”, гр. Шумен. Ръководител: н.с.Бойко Банчев, ИМИ, БАН,

Международната олимпиада по информатика е ежегодно състезание по програмиране в алгоритмичен стил. Участниците трябва да решат всяка задача със съответна програма, написана на един от езиците за програмиране C/C++ или Pascal. Школата на МОИ се отличава със специални методи на преподаване и интензивна подготовка, автоматично тестване на софтуер, разработване на модерни абстрактни типове и бързи алгоритми, както и програмната им реализация.

 Всяка страна се представя от не повече от четири състезатели, избрани чрез национално състезание, организирано от национална организация, официално призната от Международната олимпиада по информатика.
Български ученици са участвали във всички проведени досега олимпиади. От регистрираните до момента 77 участия нашите състезатели са спечелили 67 медала – 14 златни, 28 сребърни и 25 бронзови. Два пъти - през 1989 г. и през 1990 г. - български ученик е бил абсолютен победител. Със спечелените 67 медала страната ни се нарежда на пето място в света по общ брой медали.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини