От х:

Днес в x:

Доцент д-р Красимир Лещаков:Пъпът на Европа е хвърлен край Марица

Доцент д-р Красимир Лещаков

Преподавателят в СУ „Климент Охридски”доц. Красимир Лещаков е един от най-известните изследователи на ранно каменната епоха по нашите земи. От 10 години извършва разкопки край димитровградското село Ябълково. Там според доц. Лещаков се намира най-старото селище в Европа. А може би и не само в Европа

 

Интервю на Георги Христов

Доц Лещаков, откритите византийски монети сякаш затъмниха находките от неолита край Ябълково. А според вас те не са никак маловажни…

-Всъщност, аз като изследовател на праисторията мога да кажа че разкопките на неолитното селище са даже по важни от средновековните монети. Макар те сами по себе си да са особено ценни, има и други монети от тази епоха. Това което откриваме край Ябълково го няма никъде в България. Няма го и на Балканския полуостров, не е откривано в Европа. Огромно организирано селище с уседнал живот в него-земеделие занаяти на изключително ниво и търговски връзки от хиляди километри

 Значи цивилизация?

-Може и така да се каже. Намираме материали за изработка на сечива които са характерни за североизточна България. Говорим за регулярни търговски връзки на 400-500 км. Културни влияния в украсата на съдовете характерни за близкия изток, силози за складиране на зърно, кошари за домашни, забележете животни. Тукашните хора далеч не са се занимавали с лов и риболов както се смята за хората от това време.

Говорим за няколко хилядолетия преди Христа…

-Говорим за най- старото селище в Европа. Датировката която направиме благодарение на вълглероден анализ е за период  отпреди 8 хиляди години, или иначе казано 6 хиляди години преди Христа….

6 хиляди години?! Доц. Лещаков поправете ме ако бъркам-най старата открита цивилизация на земята е Шумеро-акадската датирана на 4000-4600 години преди Христа. Първата египетска династия е от 3200 години преди Христа. Искате да кажете че това тук е от 6 хиляди преди Христа?!!

-Да! Резултатите от радио-карбонния анализ извършен в лаборатория в Оксфорд е категоричен. Също и ДНК-анализ на човешки кости..

 Но защо тогава да не кажем че това е най старата открита култура в света?!

-Ние българите понякога залитаме в грандомания. По често обаче страдаме от остра липса на самочувствие. Може да се каже, но не е потвърдено от находки другаде. Пък и може да има и по-стари селища…

 Може, само дето няма. Тоест, засега не са открити. Този център изолиран ли е бил?. И Всъщност доколко е бил важен в древността. Ако е нещо малко....

-Всичко може да кажете за селището край Ябълково, но не и че е малко. То е на хиляди декари площ. Всъщност да говорим за хектари ЗАСТРОЕНА площ. Постоянните жители са били над 1000 жители. Всъщност със сигурност откриваме наличието на поне 600 семейства, постоянно уседнали. Смятайте по 5-6 души всяко. Това е впечатляваща численност за много средновековни селища, 7 хиляди години по-късно.

 Да се върнем на цивилизационния момент. Кои са недвусмислените белези на цивилизация.?

 -Селището е било укрепено. Не с каменна стена, но с ров и насип.Има разделение на дейностите в него. На едно място-силозите за складиране на зърно. На друго-постройките за домашни животни, на трето занаятчийските работилници. Изработени в тях предмети се делят на два вида-за бита и предмети на ЛУКСА. Това разделение се получава много след разпадането на първоначалната човешка организация-родовообщинния строй. Открити са предмети изработени от Джедаит и Яспис. Първия материал е камък придобил изключителна популярност по време на династията Мин в Китай. Здрав материал от който се изработват луксозни предмети. Кремъкът от който са изработени сечивата е може би най здравия на Балканите, доставян СПЕЦИАЛНО от стотици километри разстояние. Мястото на което е построено селището е до брода на Марица. Най оживения търговски път между Азия и Европа. Тук на това място, животът никога не е спирал от 8 хиляди години насам. Било е заселено през всички епохи. По време на войни и катаклизми, древното Ябълково се е местило по протежението на реката и обратно, но никога не е замирало. Няма пауза в историческите пластове.

 От кого е било населено? Местно население?

-Това е интересен въпрос с уникален отговор. Това е или автохтонното /коренното/ население на тези земи, или раса дошла от другаде и впоследствие изчезнала. Нямат нищо общо с траките.

Как са изглеждали? Споменахте че сте намерили кости.

-Направихме ДНК анализ на намерените кости, в Германия, Англия и Щатите. Нашите пра-пра деди са били нетипично високи. Мъжете са стигали 185 см, което си е висок ръст дори и сега, а древните са били доказано по-ниски. Жените са били…хм, да ги наречем… грацилни… Въобще са били много красиви хора. Повече ще научим като разкопаем некропола. Той е в северната част и може би ще го отворим към септември-октомври, а може би и следващата година. Тази година ни забавиха с няколко месеца и не успяваме дори да усвоим парите за разкопки.

Колко пари ви отпуснаха за изследване на обекта?

-500 хиляди лева. От юни до октомври и да искаме, не можем да ги изхарчим. Това са средства от изпълнителна агенция пътища за изследване на археологически находки по трасето на строящите се големи магистрали в България. Знаете, оттук ще минава автомагистрала Марица. Каквото копаем следващата година-копаем. После идват булдозерите.

Стигат ли ви парите за изследване на този археологически уникат?

И на това сме благодарни. 10 години копаем тук, дали са ни за това време половин милион евро /1 млн лева/. За сравнение ще посоча, че ако обект с такова значение и мащаб се открие в Германия да речем, задължително ще им отпуснат поне 10 млн евро за 1 година. ВСе пак говорим за селище което може да се нарече пъпа на Европа.

  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини