От х:

Днес в x:

48 часа три институции спасяват щъркел

Щъркелът уплетен с въже за гнездото чака ангажираната от медиите спасителната техника

Два дни, 12 телефонни разговора и много помайване беляза задвижването на три институции за да спасят уплетен в кабел щъркел в хасковското село Александрово. Накрая заклещеното пернато бе спасено едва след като коалиция от хасковски медии снимаха щъркела и доказаха на службите че не ги пращат на зелен хайвер. Спасяването на подобни птици е регламентирано от закона за биологичното разнообразие. За организацията отговаря РИОСВ. Дейността е определена като приоритет и от куп неправителствени организации от типа Зелени Балкани. На чисто практическо ниво, работата могат да свършат Гражданска защита и може би пожарната, но не без помоща на Електроразпределителното дружество, тъй като щъркелите обикновено правят гнездата си на стълбове.

Именно организацията "кой какво да направи" глътна 2 дни и много нерви.

Историята: жители на Александрово забелязват, че тазгодишно щъркелче не напуска гнездото си повече от седмица. На хората им прави впечатление, че възрастните щъркели кацат на гнездото, за да правят сянка на малкото. От съжаление към птицата, считана за носител на късмет и здраве в много села, хората се организират, взимат две стълби и след като ги свързват някак си, се качват. Оказва се, че не достигат до гнездото, а рояк оси пречи на по-нататъшни опити. Започват да звънят. От НПО "Зелени Балкани" им казват, че това не е тяхна работа. Тяхна работа е да участват в транспортирането на застрашени животни до рехабилитационния център в Стара Загора където те да бъдат излекувани.

Следващата стъпка е РИОСВ, с която не установяват контакт. Последва прозвъняване до Гражданска защита, откъдето им отговарят, че нямат толкова дълга стълба. Следва обаждане до медиите. Които от своя страна звънят в прес-службата на Екоинспекцията. Оказва се, че това не е сигнал, на който РИОСВ се чувства задължен да отговори. Трябва прозвъняване на специален "зелен телефон", който се намира два етажа по-нагоре. Иначе сигналът е невалиден. Междувременно фоторепортери и оператори снимат екземпляра от дивата фауна, за чиято грижа на Екоинспекцията се отпускат ежегодно немалко средства. Изнервени от чакането нещо да се случи, репортерите звънят на 112. Едва тогава машината се задвижва. Първи реагират от Гражданска защита които ИМАТ подходящата стълба. Но не могат да се качат, преди да се спре тока. Енергото и РИОСВ пристигат два часа по-късно и след кратки усилия освобождават малкото, което е транспортирано в Стара Загора.

"Просто ни беше жал за животното. Не можехме сами да го спасим, затова се обадихме", коментираха с известно неудобство хора от селото. Вероятно неудобство от допълнителната работа изпитаха и ангажираните екипи на институциите. Извиняваме се.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини