От х:

Днес в x:

Ученик от Свиленград разработи проект за стопанство за блатното кокиче

Проект за отглеждане на блатно кокиче донесе на ученик от Свиленград голямата награда от конкурса „Моето стопанство 2“, част от съвместната кампания на Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на образованието и науката -„Супер фермер“.

Ангел Беев, който е ученик от 11-ти клас  в Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" в Свиленград е класиран на първо място със 106 точки от журито.

Неговото проектно предложение предвижда отглеждането на  култивирания вид блатно кокиче, от сорта „Снежинка”, в местността „Лозенски път”.

Един от най-важните аргументи на Ангел Беев е да се запазят естествените производствени фактори и да се осигури стабилност и устойчиво използване на ценната популация от блатното кокиче.

Още трима са учениците от цялата страна, които са отличени за идеите си. Те са избрани от 14 ученици, подали проектни предложения за стартиране на бизнес в областта на земеделието. Участниците се обучават в специалности от направление „Растениевъдство и животновъдство“ от 9-ти до 12-ти клас от професионалните селскостопански гимназии в страната.

Четиримата отличени ще получат като награда таблети, а за останалите участници са предвидени електронни книги.

Находището на блатното кокиче в местността "Лозенски път" е сред 15-те  от общо 16-те находища на вида в страната, за които е в сила през тази година министерска забрана за събирането. За нарушителите глобата е в размер от 100 до 1000 лв. за физически лица и от 200 до 5000 лв. за юридически лица.

Блатното кокиче е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие и е с ограничителен режим на ползване.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Аг
    Агроном
    9 -2
    11:26, 29 дек 2020
    Браво на момчето! Трябват креативни идеи за бг земеделието . Момчето е от земеделско семейство и трябва да се развива! Успех !
    • Ка
      Какво земеделие тъпан
      1 -10
      11:51, 29 дек 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
    Се
    Селски
    2 -8
    11:34, 29 дек 2020
    Намерил брадва на дръвника. За отглеждане на блатн... Виж коментара
  • 3
    Ди
    Диана
    2 0
    15:13, 29 дек 2020
    Преди 50- тина години е ликвидирано находището на блатно кокиче с изграждането на отводнителни канали в местността Лозенски път -неговото название е било чаирчиче.Дано това лековито растение възстанови своята популация, но са необходими и доста средства за изкуствено оводняване на тази
    някога блатиста местност.
    • Аг
      Аграрнев
      1 0
      15:43, 29 дек 2020
      От това, което казвате излиза, че проекта е пунта мара.
  • 4
    Аг
    Агроном
    1 0
    12:23, 30 дек 2020
    Явно сте много невежи но трябва да знаете че от това растение се добива нивалин . Ценен продукт за лекарства

Още новини

Последни новини