От х:

Днес в x:

Баща: Пратиха сина ми в дом за сираци, тъпчат го с лекарства

Бащата Петко Бакърджиев

Синът ми Роко е тормозен, пребит и натъпкан с транквиланти, неадекватен е, оплака се пред Haskovo.net Петко Бакърджиев. Той е бащата на 5-годишния Петко, който падна от четвъртия етаж на блока на ул. „Димитър Благоев“ 19 в Димитровград преди две седмици и оцеля.

 Петко, 6-годишния Роко и Манол – на годинка и половина, били отглеждани от бащата след като майката Нина ги напуснала около месец преди това.

 Във фаталния ден той взел 6-годишния Роко отишъл до пазара, като заключил двете невръстни деца в апартамента. Петко се заиграл, прескочил през прозореца на терасата и оттам паднал в градинката пред блока. Детето оцеля по чудо, като се отърва само със счупени зъби и наранен бял дроб.

 След драмата и трите деца на Петко Бакърджиев бяха отнети и пратени в социални домове. Най-големият – Роко, попадна в хасковския дом за деца, лишени от родителски грижи „Проф. д-р Асен Златаров“.

Не ми дават да го видя. Детето реве и иска да дойде с мен, а от дома ме гонят, обясни бащата и се зарече да се оплаче до всички възможни инстанции. Освен това Роко бил бит, имал синини по очите. Тъпчели го с транквиланти, които се дават на шизофреници, по думите на бащата.  

Детето не е бито. Това установи вчера спешна проверка от хасковската социална дирекция и отдел „Закрила на детето“ по сигнал на Петко Бакърджиев. Според директорката на дома Невена Желязкова малкият Роко се травмира именно при среща с баща си.

Между тях има силна емоционална връзка, обясни тя. Детето подражава на татко си във всичко. Роко е настанен в дома със заповед от социалната служба в Димитровград. Тя е придружена с „план за действие“, в който са описани всички необходими стабилизирането на детето мерки. Според този план бащата има право да посещава сина си веднъж месечно.

Още като го види, Роко изпада в шок. А бащата не го успокоява, а започва пред него да ругае възпитатели, полицаи, социални работници. За него всички са виновни, само той е прав. Хлапето се заразява с гняв. Вика ни: “Ще ви утрепя!“, разказва Желязкова. Тя предполага, че думите са чути от бащата, комуто малкият подражава сляпо.

Детето настина не е бито и се чуства добре сред останалите в дом “Асен Златаров”, установи проверка на Haskovo.net.

Майката Нина, която след нещастието с 5-годишния Петко не се появи в болницата да го види, не е добре с нервите. Тя обаче пристигнала в социалния дом при Роко. Жената не е изоставила семейството си, а е била изгонена, смята директорката на “Асен Златаров”. По нейни впечатления бащата Петко се е държал изключително авторитарно вкъщи, волята му се е изпълнявала безпрекословно, а е посягал и на бой. Последното си го е признало самото дете.

 

Малкият Роко
Отчаянието на бащата е разбираемо – отнели са децата му. Но той отказва да признае всякакви обществени норми и правила – иска си детето и го иска веднага. А истината, колкото и неприятна да е тя, е че детето се травмира от тези контакти, особено от раздялата след срещата с бащата. С малкия Роко всеки ден работи психолог, лекарствата му са предписани от личния лекар д-р Янева, а не от фелшер, както разправя навсякъде бащата. И най-важното – детето се чувства добре и психотравмите му полека отшумяват, смята Желязкова.   

Проверката на социалната служба в Димитровград след инцидента с 5-годишния Петко в жилището установила, че децата се отглеждат в мизерни условия. Живеели в една стая, спели на дюшеци на пода и на изкорубен диван. Като го питаме какво са яли, Роко казва: хляб и салам. И вафла. Това разказва Невена Желязкова. В дома хлапето се храни добре, направо се тъпче, допълва тя.

Повече от очевидно е, че един мъж не може да се грижи сам за трите деца, най-малкото от които е на годинка и половина. След инцидента преди две седмици лекарите в димитровградската болница установиха, че малкият Манол е дихидратиран (обезводнен), а децата са недохранени.

От друга страна – едва ли е най-удачно те да растат по социалните домове.

Бащата Петко Бакърджиев не е лишен от родителски права. Това може да постанови само съдът. До 6 месеца магистратите трябва да се произнесат по казуса. Законът изисква те да се съобразят преди всичко с интересите на децата.  

 

Тодор Кръшков

Бащата с трите си деца преди инцидента
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини