От х:

Днес в x:

Хасковската икономика се срина с една трета

С 30 на сто е е спаднал оборотът на предприятията в хасковска област през първата половина на тази година в сравнение с предходната. Тревожните данни изнесе шефът на териториалното статистическо бюро Наско Нанев.

Трето поредно тримесечие водещи предприятия регистрират стабилни икономически спадове, което доказва, че икономиката е в рецесия, обясни Нанев. Намалението на приходите е значително във всички браншове, с изключение на тютюневата промишленост, където през януари са реализиран износ за 38 милиона лева. Най-осезателно е спаднал оборотът при химическите продукти. Намалението при тях е с повече от три пъти. Производителите на машини са свили оборота също три пъти. Наско Нанев потвърди с цифри спада и в строителния бранш. За първото шестмесечие предприемачите в този бизнес регистрират намаление на приходите с 23 процента. Нивата от предходната година запазват единствено производителите на електроенергия като ТЕЦ "Марица 3", както и ВиК.

 

Световната икономическа криза удари и износа. В сравнение с миналата година експорът е намалял с 52 процента. За разлика от предходната година 58 процента от износа е в Еврозоната. През второто тримесечие на годината в чужбина са реализирани стоки на стойност 27 милиона лева. Спадът в сравнение с месеците февруари и март е два пъти. С най-голям процент реализиран експорт е тютюневата промишленост- 43 процента. От началото на 2009 година износът на химически продукти е символичен, допълни Нанев.

Несигурната икономическа обстановка в страна е сред основните причини за финансовите затруднения на предприятията. Бизнесът в областта не очаква оживление на пазарите през следващите месеци, съобщи още Нанев. Освен това в големите предприятия се очакват съкращения на персонала, тъй като работят мощностите им са натоварени между 40 и 60 процента от целия капацитет.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини