От х:

Днес в x:

Започна сезона на джанковицата

Печените ракиджии се познават по градуса

Ударно варене на домашна скоросмъртница ангажира юлските съботи и недели на хасковлии, показа проверка на Haskovo.net. Материалите са традиционни-сливи и захар. Колкото повече толкова по-добре. По традиция ракийката не пада под 50 градуса, някои от майсторите я целеха в 60-ката с мотивите, че на който му е силна да си я разреди с вода.

Богатата плодна година позволи събирането на доста "материал", обясниха печени ракиджии заседнали от неделя сутринта пред казаните. По скромните бяха приготвили по 3-4 бидона сливови джибри/около 200-250 кг/ и едно чувалче захар/50 кила/. От тази комбинация се чакаше 60-70 литра. Хич не бяха малко и тия които бяха събрали половин тон сливи. По "необходимост" купили 100 кила захар за да не отива материала нахалост. Както е известно 80% от литър ракия се вади от захарта, останалото е от сливите. За да компенсират ниската захарност, много стопани вкарваха в джибрите круши петровки. Някои добавяха и ябълки. Така получения микс вади уханна течност с отлична пивкост, от която обаче боли много глава. Дегустация на таз годишната "реколта" ракия се правеше на място. Рекламацията обикновено се изразяваше в преварка. Повечето от нашенци обаче практикуваха така наречената полупреварка-тоест извадената ракия се смесваше с нови джибри и наново се вареше. За разлика от "гроздомицинът", хасковлии не разваляха сливовицата с анатолови капки. Предпочитаха автентичния вкус, а усещането за мастика оставяха за реколтата след гроздобера.

Евлоги и Евгени
Най-много полемики между ветераните и новобранците предивикваха градусите. По неопитните/разбирай млади/ ракиджии, с развален от купешките питиета вкус настояваха, че 40-42 градусa си е много добра сила. Това предизвика снисходителни усмивки в бай Христо Василев/на снимката вдясно и долу с жълтата каничка/. Ветеранът с 40 години "врял и кипял" стаж държеше на мнението че по нашия край, ракия под 55 градуса не е ракия. Негови набори дори побъркваха спиртомера с високия градус на питиетата си. Уредът отчиташе само до 60 градуса и ги показваше и след първа и след втора преварка. Тоест първоначално градусът е бил доста по висок.

Най-желания плод за ракиджиите е синята слива. Тя имала най висока захарност и най много пестяла от захар. Този материал обаче ще стане готов към средата на август, пък и се намира по рядко от джанките, разясниха майсторите. Според автентична хасковска технология, плодът трябва да престои в джибри 10 дни преди да се вкара в казана. Другите тайни всеки пазеше за себе си. Те се предават от поколение на поколение. Тази неделя най малките ракиджии бяха братчетата Евлоги на 10 години и Евгени на 7 и половина. Според гордия им татко, вече имат талант да разпознават различните ракии само по миризмата. Още им е рано да я накусват категоричен е той. Бай Петко/със сламената шапка/ обаче нямаше такива задръжки. Необходимоста от преварка бе преценана от първото близване на първите капчици. Както повечето колеги и той смяташе да финишира ракиената кампания със 100-120 литра плодова плюс гроздова. На въпроса не му ли е малко много, Петко отговори кратко-много гости много ракия. И завърши с актуалната за сезона парола сред истинските мъже-наздраве!

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини