От х:

Днес в x:

Данъчното пуска на длъжници SMS с обратна разписка

На 10 фирми от областта ще им бъде напомнено по телефона, че дължат данъци и осигуровки, информираха от данъчната дирекция в Хасково. Акцията се провежда пилотно в национален мащаб от Централно управление на НАП. Тя представлява уведомяване на длъжници с телефонно обаждане или кратко съобщение (SMS). Общо в страната по този начин ще бъдат уведомени 538 представители на фирми и физически лица със задължения. Идеята е да се стимулира заплащането на дължимите данъци и осигурителни вноски, както и да се спестят време и разходи за уведомяване на клиентите за просрочените им задължения. Стационарните и мобилните телефони са селектирани от данъчните декларации на клиентите.

 По програмата чрез телефонно обаждане от хасковски региона ще бъдат уведомени 6 фирми със задължения в общ размер на 404 556 лева, а с SMS – 4 фирми с просрочени данъци и осигуровки за 336 058 лева. Избрани са клиенти, чиито задължения могат да бъдат събрани, тъй като фирмите им са работещи.

 Изпращането на SMS-и ще става чрез автоматизирана електронна система, като получаването на съобщение ще е еквивалент на връчване на писмена покана чрез обратна разписка или посещение на публичен изпълнител на място. Телефонните обаждания ще се реализират от служителите на дирекция „Информационен център” в Централно управление на НАП. Ако длъжникът отговори на обаждането, това също ще е равносилно на връчване на покана от публичен изпълнител.

 Кампанията за уведомяване на длъжници чрез SMS и телефонен разговор е част от мерките на НАП за повишаване на събираемостта и подобряването на контрола.

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини