От х:

Днес в x:

В жегата: Продават яйца и мляко направо на земята

Всичко ни е наред.......

За разлика от здравни и ветеринарни инспектори, адската жега не стресна пенсионерите , които продават нелегално домашно мляко и яйца.От сутринта те подредиха импровизирани сергии по алеята през парка пред хасковския зеленчуковия пазар. Яйца, прясно мляко, домашно масло и кисело мляко се радваха на нелош интерес сред купувачите. Пред Haskovo Net, възрастните хора обясниха че това са излишъци от домашните им животинки гледани по близките села и са „напълно безопасни за ядене” Според продавачите, стоката не се задържа повече от 1 час и няма как да се развали дори и при 35 градуса. Проверката ни обаче показа, че продуктите често са изложени по 2-3 часа направо на земята като единствените грижи на продавача е да не бъдат на пряка слънчева светлина и да не бъдат сритани по погрешка от минувачите.

Подобен тип търговия е абсолютно забранен от Държавната ветеринарно-медицинска служба и Регионалната здравна инспекция. По техните изисквания, за да може един човек да продава  такива продукти той трябва да разполага със специализирани хладилни витрини, където например яйцата да се съхраняват на 4 градуса температура. В самия зелунчуков пазар има търговци които стриктно спазват това условие. Яйцата от градинката обаче са по евтини с по 5 до 10 стотинки на бройка.

При температура от над 30 градуса яйцето става негодно за консумация до няколко часа. Съхраняването без хладилник повишава риска от развитието на бактериятеа Салмонела Ентиритидис която причинява добре познатата на хасковлии салмонелоза. Именно заразен яйчен меланж разболя миналия месец  от салмонелоза  7 от Хасково и Димитровград. Преди две години епидемия покоси 100 деца-клиенти на млечна кухня. Млякото пък трябва да има задължителна високотемпературна пастьоризация за да „оцелее” поне за няколко часа. Дали продаваното по земята мляко имаше такава не бе установено от инспекторите на ДВСК. Просто защото такива така и не се появиха.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини