От х:

Днес в x:

Димитровградските фалшификаторки: Купихме си трудов стаж. ОбС ги опрощава

Баба Танка и година по малката от нея баба Гина-сн 2

Танка Иванова Радева на 68 год и Гина Колева Радева на 67, от димитровградския квартал Черноконево се разминаха с отнемане на къщите им след като местния общински съвет им опрости неправомерно получените пенсии в периода 1993-2005-та година. През този период те получавали пенсии на базата на фалшиви документи за трудов стаж. Разкрити от НОИ,те са задължени да върнат неправомерно получените суми. Към юни 2009-та година, Танка дължи на държавата 23 933 лева, а Гина пък трябвало да връща 16 хиляди 783 лв. Двете жени притежават само къщите си на ул. Меричлерска оценени по на 7 хиляди. Тоест никакъв шанс дълговете да бъдат върнати дори и при продажба на имотите. По съвет на съседи двете пишат до президента който този април праща преписката в димитровградския общински съвет с искане за мотивирано становище. На заседанието си вчера местният парламент единодушно прие да опрости задълженията на бабите.

Интересното е че и по двата случая , вносителят на докладните кметът на Димитровград Стефан Димитров, предлага на съветниците да НЕ опрощават неправомерно взетите пенсии. Мотивът е, че има доказано нарушаване на закона и това би могло да бъде прецедент за други подобни случаи.

Двете жени научиха от haskovo.net радостната вест. През сълзи те разказаха една и съща история, но в различни варианти.

В началото на 90-те при тях дошли "млади момчета" които им предложили да им продадът трудов стаж. Танка платила 5 хиляди лева защото имала само 13 години събран трудов стаж. На Гина и били необходими само три години и затова и взели 2 хиляди лева. Дори като екстра и дали китап за 7 години допълнителен стаж. Според бабите, много от тяхното село си купили такива документи.

Към настоящия момент Танка и Гина живеят сами и освен няколко домашни животинки разполагат като доход само с пенсиите си. За Танка тя е 140 лв, а Гина заради 28-те си години стаж като краварка взима солидната пенсия от 310 лв. От нея НОИ удържа 104 лв всеки месец за покриване на задълженията. По тая схема обаче жената трябва да изплаща още поне 20 години задължението си, а танка няма шанс и да го върне. Затова двете писали до президента. Държавния глава предстои да вземе окончателното решение по случая

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини