От х:

Днес в x:

Агент 007 в хасковския инспекторат по образованието

Апарат "Киев"-тайните на врага вече не са тайни

Колекция от уникални шпионски фотоапарати е подредил в кабинета си зам-шефа на образователния инспекторат Иван Ванчев. Всред снимачната техника има камери, цветни и черно бели, руски полски, чешки и немски апарати от последните 60 години. Сбирката включваща 35 апарата е събирана от 30 години, от времето когато Ванчев е бил в ученически кръжок по фотография. "Примата" на фотографската експозиция "кацнала" върху работния шкаф на Ванчев безспорно е един от най успешните шпионски фотоапарати разработени от Съветска Русия. Това е "Киев" от началото на 60-те години който дълго време се е използвал само и единствено разузнаването и контраразузнаването на Съюза. Апаратът е конструиран изцяло за преснимане на секретни документи. Наполовина на човешка длан е, дава отлично качество на изображанията, олекотен, водоустойчив и противоударен. Собственикът му се похвали че с него може да направи доста по-добри снимки от авторът на редовете, снимащ със техника от 21-ви век. Последният с достойнство призна, че не е виновна технологията, а зад ОБЕКТИВ-ното устройство.

  

Сред гордостите на Иван Ванчев са още чешкия "Пионер" модел 1968-ма година, полския "Старт" и добрата стара руска "Смяна" от 70-та. Другата любима играчка е все още функциониращата първа цветна камера "Сони" от 80-те години. Функционира със лента на ролки и основно е механика, даде част от техническата спецификация Ванчев. Превъзходството на новите дигитални образци бе признато, но както казва образователния експерт "и старите коли не са по-добри от новите, но когато са стилно ретро се търсят повече".


Стилната фотографска колекция на Иван Ванчев е с антистресова насоченост. Припомня хубавите младежки години. Изважда спомени за откраднати и непобликувани снимки, я на съседката я на кварталния милиционер. За разлика от другите хобита, това не изисква ежедневни разходки, хранене, смяна на вода и чистене след него. Няма да ти докара и цироза на черния дроб нито суха никотинова кашлица. Не предизвиква семейни скандали. Иска само отвреме на време забърсване на прахта. И старото става лачено.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини