От х:

Днес в x:

Съдят РИОСВ за затриване на природата

Таблото е достатъчно според пресслужбата на РИОСВ

6 дела за нарушаване на екологичното законодателство и отказ от достъп до информация са заведени срещу Регионалната Екоинспекция от коалиция "Зелени Балкани". В нея членуват над 30 природозащитни организации от цялата страна. Коалицията е подала и около дузина жалби за дейността на РИОСВ в Източни Родопи.Според природозащитниците най-тревожните закононарушения са, че одобряването на инвестиционни предложения става в пълно информационно затъмнение. Въпреки законовите разпоредби РИОСВ Хасково не качва на своята интернет страницата решения си по Оценки за въдействието върху околната среда (ОВОС), Оценките за съвместимост, както и обявленията за обществени обсъждания.

РИОСВ Хасково редовно нарушава и Закона за достъп до обществена информация, като не се предоставя информация за извършени оценки и решения на директора на инспекцията.

Особено скандален е фактът, че РИОСВ Хасково одобрява Оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС) и Оценки за съвместимост за ветрогенератори и соларни паркове на територията на Източни Родопи при очевидното наличие на необективни и грешни заключения.

Коалицията окачествява като престъпно бездействие от страна на инспекцията и липсата на контрол според изискванията на Закона за защитените територии за строителство в територии, в които е забранено извършването на всякакви строителни дейности. Такива са примерите със защитените местности Средна Арда , Черната Скала, Злато поле и Дервишка могила.

По закон не сме длъжни да качваме решенията по ОВОС на интернет страница, опонира прес-аташето на регионалната екоинспекция Мариана Вълчева. Изискването на закона за Опазване на околната среда е решенията по ОВОС/Оценка за въздействието върху околната среда/ да се поместват в 1 национален ежедневник и друг подходящ начин. Подходящия начин според РИОСВ е табло на входа на сградата на Екоинспекцията./виж снимката/ "Да има заведени дела срещу нас, но всички вече са спечелени. От нас" уточни Вълчева. Решенията за съвместимост на инвестиционни намерения със статута на защитени местности е даден след като е преценено че соларните паркове и ветрогенераторите няма да имат негативно въздействие върху околната среда. Според прес-службата на РИОСВ това е валидно и за всяко инвестиционно намерение, разрешено от регионалната екоинспекция.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини