От х:

Днес в x:

Хасковски спасители ловят змии с чистачки от жигула

Уред за улавяне на змии конструираха спасителите от Гражданска защита – Хасково. За устройството те използвали механизмите от чистачките и други части на бракувана жигула.

 Отдел „Аварийно спасителни дейности“ към ГЗ се видял принуден да изобрети приспособлението поради многото сигнали за змии от уплашени граждани, особено през летния сезон. В хасковските зоомагазини такива уреди не се продавали. Спасителите видели подобни в интернет, но за съжаление сайтовете, които ги предлагали, не били български.

 Тогава на помощ дошла неволята и прочутата българска изобретателност. Уредът представлява телескопичен прът, на върха му има нещо подобно на щипка, с което може да се приклещи пълзящата твар от безопасно разстояние.

Става и за котки. А може и за луканки, хвалят се изобретателите. Последното обаче не е пробвано.

 С изобретения от тях уред спасителите прочистили поляните край Александровската гробница преди посещението на принца на Япония през май. Тогава по сигнали на местни хора били открити и уловени две три змии.

Викат ни на помощ при всякакви случаи, казват хората на Стамен Кръстев – шефът на отдела. Голяма атракция било спасяването на кучето на съдебния лекар д-р Христо Еленски, което пропаднало в 12-метрова сондажна тръба до Съдебна медицина наскоро. Спасителите били призовани да извадят четириногото. За всеки случай отстрани чакала в готовност и линейка. Момчетата пробвали няколко неуспешни трика за спасяването на псето. Накрая все пак го измъкнали от тръбата с тройна примка, собствен патент.

 Пред моргата чакаше английско семейство, чийто близък бе починал. Когато измъкнахме кучето ни ръкопляскаха, разказват спасителите.

 Екипът на отдел „Аварийно спасяване“ се състои от 25 човека. Те дават денонощни дежурства в екипи от 5 души.

 

 
Стамен Кръстев
Допреди две години техниката ни бе стара и грохнала, казва шефът на отдела Стамен Кръстев. Сега паркът ни е обновен, разполагаме с достатъчно техника и апаратура, а каквото нямаме, си го изобретяваме, шегува се шефът на спасителите.

 Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини