От х:

Днес в x:

Белогвардейски храм събра въгларовци за Илинден

90 годишен параклис построен от руски бежанци след октомврийската революция, събра жителите на село Въгларово в ноща срещу Илинден. По традиция на това място въгларовци почитат с празничен курбан светията на бурята и гръмотевиците, а после прекарват ноща на полянката пред параклиса. Част от ритуала е кръгла трапеза направо на земята, на която всяка фамилия представя ръчно опечена ритуална пита и раздава сладкиши и лакомства на съседите си за здраве.

  За разлика от много селски празници, тук единствената напитка е водата. Тя е от лековитото аязмо в пределите на параклиса. Водата точно от това място лекува очите, стомаха, панкреаса и други болести. С водата селяните мият ръцете си преди да запалят свещичка преди иконата на свети Илия. Празничния водосвет бе отслужен лично от архийерейския наместник отец Антоний.

Ритуалът се провежда непрекъснато вече 90 години. Лековития извор съществува от памтивека, разказват въгларовци, но като център на Илинден, местноста Игрека се превръща през 1919-та година. Тогава войници от вече разгромената белогвардейска армия на Барон Врангел, бягат от болшевишка русия в която бушува гражданска война, и се заселват във Въгларово. Параклисът е построен както в чест на светеца така и в чест на загиналите другари на белогвардейците. Параклисът е построен под формата на шестоъгълник, строителна традиция която не е застъпена в българското православие. 

Тук храмове и параклиси обичайно са под формата на правоъгълник.Преди няколко години храмът бе обновен като на куполът му бе поставен нов кръст. Със съдействието на кметството и чрез дарения са поставени нови стълби парапети и е изградена покрита беседка за 30 души.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини