От х:

Днес в x:

90 декара пшеница на пепел от неизправна техника

90 декара пшеница изгоряха от пожар причинен вероятно от неизправна техника в землищата на кв. Болярово и село Вагларово. Огънят пламна около обяд и за къс период обхвана значителна част от 3 000 декара житен масив, главно от вагларовската кооперация. По това време на мястото тече интензивна жътва.



Трактори и кооператори с палки задържаха фронта на огъня докато пристигнаха две коли на хасковската противопожарна служба. Спирането на вятъра и прлофесионалната работа на огнеборците осигуриха намаляне на щетите. Под заплаха бяха 6 300 декара пшеница от двете кооперации. Хората от земеделска кооперация Дружба не бяха единодушни какво е предизвикал огъня. Според една от версията-наблизо минавал комбайн, минути след който се е извил димът. Комбайнът обаче е жънел съвсем на друго място опонираха част от Въгларовци и твърдо отстояваха тезата че блокът е бил авсолютно пуст когато огънят пламнал изневиделица. Случая се разследва.



Иначе жътвата върви добре похвалиха се в един глас боляровци и въгларовци. Добивите надхвърлят 320 кг на декар което е отлично постижение за нашия регион.



Очаква се пшеницата да бъде приключена до края на тази седмица. Ако няма градушки и пожари, разбира се.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини