От х:

Днес в x:

Пак търсят руския език

Руския език преживява своя ренесанс сред учениците. Паралелката с английски и руски експериментално въведена в хасковската езикова гимназия е пълна на 100%-та-26 ученици. Толкова е максимумът за общинските училища, за държавните е 29. Езика на братушките който допреди 20-на години бе задължителен в школата, бе пред тотално забвение но напоследък все повече деца го предпочитат. Разбира се комбиниран с модерен западен език. Експериментът на димитровградската езикова "Иван Богоров" да пусне само руска паралелка се провали. Само 4 деца са изявили желание да се запишат с нея. Въобще в димитровград от 5 заявени паралелки останаха само две-и двете с английски.

Макар и разрешен по голям прием на ученици, държавните училища трудно събират ученици. Две паралелки от Професионалната гимназия по механо и електротехника са на абсолютния минимум от 18 ученика. Това са иначе модно звучащите специалности "компютърни мрежи" и "техник на компютърни системи". Ако само 1 дете се премести другаде или бъде класирано на втори кръг в по-престижна специалност, паралелката пропада. Резервът от 20 некласирани деца от първо класиране няма да помогне на Механото. Това са деца които са посочили ограничен брой и строго специфични специалности и макар че бала би им стигнал, не желаят да попаднат в паралелките в дефицит.

От днес до сряда продължава записването по първо класиране и се приемат документи за участие във второ класиране. Със сигурност ще има трето но то няма да е за елитните гимназии чиито паралелки и сега са запълнени на абсолютния максимум.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини