От х:

Днес в x:

Британски учени откриха гена на алергията

Британски учени откриха гена на алергията, съобщи в. "Дейли телеграф", като се позовава на онлайн публикация в сп. "Бритиш медикъл джърнъл".

Екипът на проф. Азис Шейх от Единбургския университет установи, че генът "филагрин" помага на кожата да произвежда защитна бариера срещу алергените, а мутацията му увеличава повече от двойно риска от астма, сенна хрема и екзема. Генната мутация също увеличава вероятността от астматичен пристъп у хора с тежък дерматит.

Учените анализираха резултатите от 24 предишни изследвания и стигнаха до извода, че дефекти в гена "филагрин" водят до нежелателни алергични реакции като кихане, парене и сърбеж в очите, дерматит, астма, сенна хрема и екзема.

"Филагрин е силен биомаркер за алергични състояния", заяви проф. Шейх, който е съветник на британското правителство по алергиите.

Откритията на учените могат да доведат до нови терапии, които ще потискат имунната система и няма да позволяват алергиите да достигат епидемични размери.

"Следващото предизвикателство ще е да се разграничат различни генотипове алергия. Това ще предизвика коренна промяна в предотвратяването, диагностицирането и лечението на алергиите у децата", твърди педиатърът проф. Хуго ван Бевер от Националния университет на Сингапур.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини