От х:

Днес в x:

След 25 години-край с Френския

Френски език няма да се изучава тази година в хасковската езикова гимназия. Така традицията започнала от 1983-та година ще бъде прекъсната след четвърт век поради слабия интерес към езика на Юго и Волтер. Френският е заложен единствено като втори език но ден преди първото класиране по неокончателни данни няма желаещи и за него. Все пак понеже е комбиниран с английски може да се напълни една паралелка от неуспелите кандидати за други специалности, коментираха от училището.
Отпадането е продиктувано от тенденцията в последните години на постоянно спадане престижа на езика, коментира директорът Пенка Делиева. Миналото лято едва едва бе напълнена една паралелка с 19 ученика.



За сметка на това паралелка Английски с Испански е най търсена от езиково ориентираните седмокласници. Твърде вероятно е да се напълни и самостоятелната паралелка с испански обявена за пръв път в Хасково. Ежегодно двуседмично обучение в Испания, наемане на учител испанец със съдействието на испанското посолство, са част от екстрите осигурявани от иберийците към училищата които преподават езика на Сервантес. 1/3 от света говори испански мотивираха се кандидат гимназисти и техните родители. Утре започва записването след първо класиране.

816 деца са подали документи за участие в първо класиране. 21 от тях са от други области-Стара Загора, Пловдив, Кърджали и Смолян. 23 наши деца са кандидатствали по други областти. 6 деца въобще не са кандидатствали никъде вероятно разочаровани от оценките си.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини