От х:

Днес в x:

Можем да "подушим" страха

Хората могат несъзнателно да помиришат кога другите са уплашени по химикалите, изпускани от кожата им, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на германски учени.

Д-р Бетина Паузе и екипът й от университета на Дюселдорф са убедени също, че обонятелните сигнали могат да разпространят вълна от страх. Техните резултати потвърждават теорията, че човешкото обоняние е много по-съвършено, отколкото осъзнаваме, както и че хората улавят и реагират на изпусканите от другите феромони.

Учените са работили с 28 доброволци, които помирисали памучета поставени под мишниците на техни колеги преди устен изпит и по време на упражнения с тренажор. Никой от доброволците не установил съзнателно разликата между потта на притеснените и спортуващите студенти.

Сканирането на мозъците им обаче разкрило различна картина. При подушване на пот на уплашен човек в мозъка се активизира район, който обработва емоционалните и социални сигнали. Задейства се и районът на съчувствие.

Много учени са убедени, че обонянието е едно от най-зле изучените сетива, а то играе важна роля в отношенията ни с другите. Предишни изследвания доказаха, че жените предпочитат миризмата на мъже с различен тип имунна система, което би дало на децата по-добра защита от болести. И мъжете, и жените търсят партньори с различна миризма - за да избегнат създаването на семейство с роднини

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини