От х:

Днес в x:

Мария Кюри е най-великата жена учен на всички времена

Френската изследователка от полски произход Мария Склодовска-Кюри е най-великата жена учен на всички времена, показа анкета, проведена от сп. "Ню сайънтист" и цитирана от в. "Дейли телеграф".

Ядрената физичка, носителка на Нобелова награда, която откри, че лъчевата терапия може да лекува рак, получи 25,1% от гласовете на участниците в допитването.

На второ място е английската биофизичка Розалинд Франклин с 14,2%от гласовете. Тя е допринесла за откриването на строежа на ДНК. Трета в класацията е Хипатия от Александрия с 9,4%. Тя е египетски математик, астроном и философ от 4 в. Рейчъл Уайз се превъплъти в образа й във филма "Агора" на Алехандро Аменабар.

В първата десетка влизат също астрофизичката Джослин Бел Бърнел с 4,7% от гласовете на анкетираните и световноизвестната приматоложка д-р Джейн Гудол (2,7%).

Редакторът на сп. "Ню сайънтист" д-р Роджър Хайфийлд каза, че когато запитали участниците в изследването кой още трябва да бъде включен в анкетата, 1,5% отговорили, че това трябва да е италианската невроложка Рита Леви-Монталчини, която е най-възрастната жива лауреатката на Нобелова награда. Анкетата, поръчана от френската компания за козметика "ЛОреал", обхваща 800 учени.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини