От х:

Днес в x:

Психолози: Разговаряйте с децата вместо да им четете приказки

Ако искате децата ви да напредват в училище, не им четете приказки, докато са малки, а разговаряйте с тях, съветват американски психолози.

Изследване на екипа на д-р Фредерик Цимерман от Калифорнийския университет в Лос Анджелис показа, че въвличането на детето в прости разговори преди лягане е 6 пъти по-добър начин да се обогати езикът му, отколкото четенето на приказки за лека нощ.

Дори бебето или малчуганът да са твърде малки, за да образуват думи, педиатрите съветват родителите да оставят рожбите си да бърборят. Примитивните им отговори при разговор помагат у тях да се създадат основни езикови умения.

Това, което учените наричат "монолози на възрастните" пред децата, и оставянето на децата да гледат телевизия, почти не влияят върху развитието на езика и говора на малките до навършването им на 4 години, показало изследването. Много по-ценно е родителите да насърчават децата сами да говорят и да споделят преживяванията и вълненията си, дори изреченията им да са от типа на "гуу-гуу-га-га", съветват педиатрите.

Изследването е обхванало 275 семейства с деца до 4-годишна възраст

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини