От х:

Днес в x:

Вдигнаха парите за спасителите

Увеличеното заплащане на спасителите порвокира големия интерес към курсовете, организирани от БЧК. "Имаме ресурс за съставянето на 2-3 курса"- коменитра Антон Налбантов от местната червенокръстка организация. Липсата на закрит басейн обаче , оставя възможност само за 1 курс годишно. Днес изпита за спасители се проведе на комплекс "Фантазия". 28 получиха диплома „басейнови" спасители. 16 от тях се квалифицираха за „морски". Там е доста по сложно-за минута и 10 секунди трябва да бъде извлечен удавник от 30 метра разстояние. Нормативът за 100 метра е 1.10 мин за разлика от басейновите, където е 1.20.



Както и много неща в България, и тук нещата са наопаки. В басейна, където е значително по-лесно, спасителите взимат по 800 лева заплата. Ако хотелът, който ги наеме, е по-квалитетен парите са нагоре. Без мъртво вълнение, вълни и стотици кандидат- удавници, смятащи се за отлични плувци. На плажната ивица на спасителите се предлагат 600, максимум 700 лв. с осигурени храна и спане. Това все пак е със 100-на лева повече от миналата година и обуславя наличието на голям интерес у хората от региона. Харманли, Димитровград, Свиленград, че и Маджарово изпартиха представители в курса на БЧК. Имаше и две жени.


90% от бъдещите спасители вече имат работа. Всички са ориентирани към южното Черноморие. Поне трима ще опитат късмета си в чужбина. Дипломът на БЧК за спасител е една от малкото български дипломи които се признават безрезервно в чужбина.

За правилното изпълнение на нормативите днес в Хасково следеше треньорът на националните отбори по водно спасяване Борис Захариев.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини