От х:

Днес в x:

ХЕИ ще изследва безплатно за СПИН

Кабинет за безплатно изследване за СПИН се открива в регионалната инспекция по опазване на общественото здраве. В него всеки гражданин ще може безплатно и напълно анонимно да се изследва за Чумата на 20-ти век-СПИН-а. Макар да няма лекарства за цялостно лечение на болестта, медицината предлага много медикаменти за задържане на заболяването и осигуряване на жизнеспособност на пациентите за десетилетия напред, коментираха от дирекция Контрол над заразните заболявания. Тестът отнема 60 секунди.

Той е по така наречения Илайза-метод който отчита наличието на антитела срещу ХИВ-вируса. Макар и до голяма степен достоверен, методът може и да лъже. Тоест, не винаги, когато има антитела, става въпрос за СПИН. Съмнителните резултати се изпращат в националната референтна лаборатория. По преценка на специалистите се извършва и изследване за Хепатит А В и С, Сифилис и други кръвни и полово предавани болести. Всичко това за сметка на здравната инспекция. До края на годината ще бъдат проверени 2000 души от Хасково информира д-р Снежана Иванова-директор Дирекция контрол над заразните заболявания.

Най-близкия Свински грип е в Пловдив. В момента в България има 10 потвърдени случая на свински грип. Неизбежно е да се появят и в Хасково. Ключово е бързото откриване на болестта. Тогава тя се лекува лесно, предупреди д-р Иванова.



Салмонелозата в Димитровград, която покоси 7 души, вероятно е предизвикана от доставчика на яйчения меланж, каза д-р Стефка Младенова- шеф на дирекцията за контрол над хранителните обекти. Взетите проби от персонала на димитровградската „Планета" са отрицателни. Изследванията на хасковския доставчик на меланжа още не са завършили.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини