От х:

Днес в x:

Сивата вода ще вади по 70 т шаран годишно

Рибовъдно стопанство с добив от 70 тона шаран годишно ще бъде изградено до края на годината на язовир Сивата Вода край Хасково. Това е целта на проект защитен и спечелен от местен инвеститор пред изпълнителната Агенция по Рибарство и Аква Култури.



Парите се отпускат по оперативна програма „Сектор Рибарство" на министерството на земеделието и храните. Програмата е финансирана със 107 млн евро-80 млн от Европейския съюз и 27 млн съфинансиране от Българска страна. Изграждането на рибовъдно стопанство на яз. Сивата вода е един от двата поректа спечелени от регионални предприемачи в региона. Другият е на язовир „Картелия" между свиленградските села Левка, Студена и Райкова Могила. Хасковският обаче е в много по напреднал стадий. До три месеца ще бъде завършена техническата подготовка по изграждането на 14-те садки в които ще се развъжда рибата. Максимум до 9 месеца първите шарани ще тръгнат по магазините. Стойността на този проект е 200 хиляди евро, свиленградския е с финансиране около 100 хиляди лева.



Добрите новини за рибовъдството в региона съобщиха заместник министърът на Земеделието и храните Светла Бъчварова и изпълнителния директор на ИАРА Марин Димитров. Двамата откриха нови и изцяло ремонтирани офиси на хасковското звено на ИАРА. ОБновяването на целия етеаж на агенцията приключи в рекордни срокове и глътна неколкостотин хиляди лева.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини