От х:

Днес в x:

Свалиха глобата на "Живакова" от 50 на 10 хиляди лева

Глобата на аптечната верига "Живакови" в размер на 50 хиляди лева наложена през 2006-та година бе отменена от Върховния административен съд. В резултат на ново разглеждане от страна на Комисията за Защита на Конкуренция, днес санкцията бе заменена с 10 хиляди лева. Според данните на КЗК , ЕТ «Таня Живакова», гр. Хасково,е извършила по безспорен начин нарушение по чл. 32, ал. 4 от Закона за защита на конкуренцията, като са поставили съобщения с надпис «-16%» на витрините на две аптеки, нейна собственост.

Назначената от КЗК експертиза не е могла да установи стоките, за които се отнасят рекламираните намаления. Не са предоставени разпечатки, от които да е видно как се осчетоводяват промените в цените на дребно, когато тези цени се намаляват по решение на собственика. Така формулирано съобщение формира у потребителя впечатление за цена на дребно на предлаганата стока, по-ниска от тази на конкурентите, а не в самия търговски обект, която заблуждава потребителите и изкривява потребителското търсене. При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание краткия период на нарушението, търговеца и оказаното съдействие от негова страна в създаденото производство.

Делото срещу ЕТ Живакова бе образувано по молба на 18 хасковски аптеки през 2005-та година, с която фармацевтите се жалват че аптечната верига нелоялно подбива конкуренцията и пренасочва клиентския поток към нея. На следващата година КЗК наложи след проверка санкция от 50 хиляди лева. Няколко месеца по късно, в началото на 2007-ма година по същата молба бе глобена със 70 хиляди лева и другата голяма аптечна верига в града Гален. Тя обаче си плати санкцията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини