От х:

Днес в x:

7 агнета курбан за св. Петър и Павел в Конуш

С богат курбан жителите на село Конуш и околните села от Хасковско почетоха днес християнсикте светии Петър Павел, пред едноименния параклис в селото. Това е единствения религиозен дом в областта носещ имената на едни от най основополагащите християнски личности.



Не по-малко от 7 агнета бяха превърнати в курбан за здраве. Те бяха дарени от фирма Аква 3 и жители на село Конуш. Преди пра зничната трапеза богомолците присъставха на празничен водосвет отслужен в параклиса от отец Ангел от село Николово. После пак по традиция всички почерпиха вода от лековитото айзмо под параклиса. Според поверието водата оттам лекува абсолютно всичко-от тежки болести до проблемен стомах.



А той трябваше на гостите защото казаните с курбан се оказаха пълни догоре. Имаше и светен боб и прясно изпечени пити. Курбанът в чест на светиите покровители на Конуш е отдавнашна традиция. Отпреди три години когато е въстановен параклиса, той се провежда на настоящото си място-около него.



Жегата не попречи на мало и голямо дори и пеш да се се присъединят към трапезата. Пример дадоха старите кореняци коренчани Баба Мария и Баба Лозанка/на снимката/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини