От х:

Днес в x:

Хипита разтягат жици в чест на Джулая

Най известния хипи празник- Джулай морнинг, който се празнува в ранното утро на първи юли, бе отбелязан от хасковските рокаджии с импровизиран концерт пред младежки цзентър. Традиционното време за купон- 30 срещу 1-ви, е делничен ден, а и много от учениците напускат града. Затова инициативата бе насрочена за 28-ми, разправиха организаторите от хасковските рок-банди. Няколко десетки младежи, няколко банди с претенции за рок и няколко бири вповече, съпровождаха отбелязването на световния ден на бунтарите-така наречените хипита.



Джулай Морнинг е едноименна песен от репертоара на култовата рок група Юрая Хийп. Тя излиза през 1971-ва година, непосредствено сред дрогираните 60-те години и съпровождащите ги сексуална революция и бунт срещу институциите и морала.



В България празника датира от края на 70-те. Оттогава големи групи хора ежегодно се събират край Варна да посрещнат изгрева. Други пък за по интересно правят това край с. Варвара. Според някои, първоизточника на Джулая в България, е било бунт срещу комунизма на времето.



Според други: бягство от цивилизацията, от бедността, бунт срещу материализма, протест срещу самите себе си и разни такива идейки. Общото между всички е вярата в бирата и свободния секс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини