От х:

Днес в x:

Мъж потресен: фалшифицирали го за депутат. Преглед на националния печат

2 млн. за жертви в хазната, не знаят как да ги вземат, отбелязва „24 часа"

Близо 2 милиона лева от хазната, предназначени за пострадали от престъпления, не са стигнали до тях. Това съобщиха за "24 часа" от Министерството на правосъдието. Едва 250 роднини на умишлено убити и жертви на тежки телесни повреди, грабежи, изнасилвания и блудства са се възползвали от правото си да получат държавна компенсация. Изплатили са им 70 хил лв. през последните две години.
Поради липса на информация от полицията и адвокатите им над 90% от пострадалите не подозират, че могат да получат суми до 5 хил. лв. от бюджета.

Царят: Не съм професор да се произнасям за Доган, коментира „24 часа"

Седем известни българи станаха специални политически кореспонденти за "24 часа" на тези избори. Днес четете как описа за вас Велислава Дърева предозборната обиколка на Симеон Сакскобургготски в Търновско. Очаквайте следващите кореспонденции - Андрей Райчев при Бойко Борисов, Мира Радева при Синята коалиция и Евгений Дайнов при Доган.
Четвъртък, 25 юни. Полски Тръмбеш, 11,30 ч. Площад, пек, очакване. Дечица в народни носии, младежи в жълти тениски, посрещачи с цветя (жълти).
"Някога край града имало калета, на които имало големи тромби - да свирят в мъглата и да сочат пътя на керваните" - така ни обясняват името на града.
Вместо керван, всички чакат царя. "Аз съм по душа социалист, но разочарованието ми е голямо. Не ме питайте защо", казва възрастна жена. Не знае за кого ще гласува. Пенсионирана учителка: "НДСВ по-малко крадат. Макар че никой не знае кой краде и кой не краде".
В 12, 04 посрещачите излизат изпод сенките, цветя, автографи, суматоха, две циганки бършат ръце в престилките - зер, ще здрависат царя Председателката на ОбС на БСП е дошла да поздрави "коалиционния партньор за успешното правителство".
Хляб, сол, микрофон. Симеон се извинява за закъснението ("Пътищата са много натоварени, което е добре, значи има икономическо оживление"), благодари за поканата ("Още докато живеех в Мадрид един ваш съгражданин ме покани с писмо."). Реч - 1 минута.
Румен Георгиев е човекът с писмото. Едър, висок, кмет от СДС (1999-2003), шлосер, днес безработен, просълзен. "15 години го чакам! Моят кръстник и цар Борис са били близки приятели, баща ми е бил търговец, имал магазин в София на "Лавеле", майка ми шиела на царицата кожени палта. СДС искаха да ме изключват, защото държах портрета на царя. Казаха, че нещо съм се объркал".
13, 45 - Арбанаси, "Вин палас". Бизнесмени, интелектуалци, общественици. "Ваше Величество, много се радвам, че Вашият благословен крак стъпва и тук", казва митрополит Григорий. Борислав Цеков, водач на великотърновската листа, говори за екипа на НДСВ, който работи за решаването на проблемите, а не "срещу" и "против".

Симеон разговаря с домакините по групички или на четири очи - на чаша розе, дискретно. Какво си казват - не знаем, не подслушваме. Николай Овчаров е донесъл последната си находка - "украшение за болярка - сребърна игла с птичка".

Мъж разбра случайно, че е кандидат за депутат, пише „Труд"

Земеделецът от Бяла Слатина Георги Даковски, член на партията на Анастасия Мозер, вчера разбрал с ужас, че е кандидат-депутат от друга политическа сила - "Национално движение за спасение на Отечеството". Той видял името си на втора позиция в листата на чуждата партия. "Това е пълно безумие! Аз съм председател на общинската организация на ЗНС, а на изборите ще бъда член на секционна комисия от квотата на Синята коалиция", възмути се Даковски. Г-жа Мозер вчера не отговаряше на мобилния си телефон.
"Изпаднах в ужас, като видях името си на втора позиция в листата. Познавам водачката Миглена Петрова, защото тя е родом от с. Галиче, но никога не съм й предоставял лични данни, а още по-малко ЕГН, за да ме регистрира", сподели пред "Труд" Георги Даковски (59 г.).
Бившият шеф на белослатинския клон на ПИБанк установил и че подписът му върху бланката за заявление, подадена в Районната избирателна комисия (РИК) във Враца, е фалшифициран.
В петък той е подал жалба в Окръжната прокуратура, смята да предяви иск и срещу политическата партия за нанесените му морални щети.
"В РИК има постъпила жалба от Георги Даковски, но името му не може да бъде заличено от списъците, защото според закона това става при смърт или трайна невъзможност да изпълнява задълженията си. Отговорността за отразените в декларациите данни носят тези, които са ги попълнили. Ние нямаме правомощия да проверяваме истинността на посоченото", заяви говорителката на РИК- Враца Ирина Иванова.
Политическа партия "Национално движение за спасение на Отечеството" има девет кандидати за депутати, 7 от които са с адресна регистрация в София.

Купон в МВР, но не и по-високи заплати, пише „Труд"

За съжаление не може да се дадат обещания за ново увеличение на полицейските заплати, каза вчера министърът на вътрешните работи Михаил Миков, след като поднесе цветя на паметника на Незнайния воин по повод 130-ата годишнина на МВР. Официалната церемония, на която присъства и президентът Георги Първанов, бе огласена от "На многая лета".
Тържеството продължи с любимите на младото поколение песни на група "Ъпсурт" в Борисовата градина, където въпреки проливния дъжд се бяха събрали много столичани.
Малцина си бяха взели чадъри, но не си тръгнаха, за да видят програмата за празника на министерството и да участват в различни викторини, от които получиха интересни подаръци.
Хлапетата най-много се радваха на полицейските коне, върху които можеха да се качат.
Всеобща радост предизвика немската овчарка Жендо, водена от гледача си Пламен Панайотов. Едрото куче, обучено да помага на полицаи, наскоро успяло да открие изгубено дете на 3 годинки и благодарение на него то било върнато на родителите му. Жендо прескачаше препятствия, захапваше и лаеше по команда и нямаше нищо против да бъде въртян във въздуха.
Активисти от младежкия Червен кръст показаха как се дава първа помощ на пострадал, а около щанда на КАТ се струпаха куп хора, за да вземат стикери за коли, на които пише "Аз съм на 0 промила".
Демонстрациите на бойни умения, в които участва и красива полицайка, бяха прекъсвани от рап парчета, в които се включи и нашумялата певица Лора Караджова. Блондинката показа изненадващи танцови умения и успешно се справи с вокалите на известни парчета на "Ъпсурт", в които иначе пеят Галя от "Каризма" и Белослава.
Министър Миков, който бе успял да смени костюма си с по-летен, изгледа програмата и се снима за спомен с всички деца, които изявиха желание. Малчуганите се качиха на полицейските мотори, а след това гледаха в захлас как жандармеристите демонстрираха залавяне на престъпник.

Овчаров: ДПС ни удря под кръста, съобщава пред „Стандарт"

Коалиция между ДПС и БСП вече трудно може да управлява България. Това заяви лидерът на червените в София Румен Овчаров вчера пред агенция Фокус. Повод бе скандалният запис на Ахмед Доган. "Властта е в моите ръце, аз съм инструментът, който разпределя финансирането в държавата", каза Сокола пред своите.
"Това е директен удар под кръста на основния партньор", коментира още Овчаров. "Доган направи такъв удар и преди 4 г., когато седмица преди изборите обяви, че БСП и ДПС вече са направили коалиция, с което значително намали резултата ни", заключи висшият социалист.
"БСП и ДПС са едно цяло, опитват да заблудят избирателите", контрира председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.
"Трудно мога да приема начина, по който беше направено всичко това като израз на коалиционна култура", коментира още Овчаров думите на Доган. Според висшия социалист Сокола повтаря номера от 2005 г. "Това ме кара да мисля, че той вече преразглежда собствената си коалиционна политика", изтъкна Овчаров. И допълни, че очевидно и БСП ще трябва да коригира своята. "Самият факт, че и председателят на партията каза, че ние сме опоненти с ДПС, е достатъчно сериозен аргумент в тази посока", заяви лидерът на БСП-София.
Съпартиецът му Румен Такоров пък заяви в Търговище, че тези избори са изключително важни за региона. И не скри опасенията си, че ако българските гласове се разцепят към много малки партии, тогава става възможно ДПС да има 5 мандата в града. Според него хората от турския етнос, най-вече по селата, са също потърпевши от начина, по който ДПС и Доган консумират властта, но страхът ги кара да пускат бюлетини за една и съща партия. "1500 удостоверения за гласуване на друго място са издадени в с. Вятово, Русенско, и по наша информация те ще дойдат да гласуват в Търговище, за да вземе ДПС над 30 хил. гласа и 5-те мандата да бъдат техни", обясни Такоров. Овчаров добави, че няма нищо против турците и че има много приятели сред тях, но не приема начина, по който ДПС заграбва властови позиции.
Стоим настрана от конфликта между БСП и ДПС, казаха от НДСВ. "Дистанцираме се обаче от думите на Доган, че той е властта", заяви за "Стандарт" зам.-шефът на партията Минчо Спасов. Според него царистите никога не са могли да контролират отношенията между БСП и ДПС, както и да им влияят, което станало ясно още през 2005 г.

Хотели пестят от пържолите, разкрива „Стандарт"

Кризата удари разточителството в манджите на морето. Хотелиери въведоха лимити в ол-инклузива, за да намалят бракуваната храна. От този сезон е в сила лимитиране в кухните, каза вчера изпълнителният директор на курорта "Албена" Красимир Станев. Собствениците на базите вече калкулират количеството на блюдата в зависимост от броя на летовниците. Гостите не се лишават от разнообразно меню, но се налага т. нар. умерено изобилие, обясни Станев. Според него стагнацията правела невъзможна практиката от предишни години за изхвърляне на тонове останала храна. Услугата ол-инклузив се търси от туристите средна ръка. Богатите предпочитат а-ла-карт ресторантите, където поръчват две неща и ги плащат, обясни Станев. Вчера общото събрание на "Албена" АД реши да раздаде дивидент на своите акционери по 50 стотинки на акция.
Няма начин да се редуцира ол-инклузива, да не говорим за намаляване на храната - нито като количество, нито като асортимент, коментира Мария Инджова, зам.-председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Според нея се работи по европейски стандарти и нарушаването им би предизвикало скандал. След по-малко от месец започвало сключването на договорите за следващия сезон и туроператорите няма да преподпишат с хотелиер, който е редуцирал ол-инклузива. Тезата, че като се намали изобилието на масата, ще се пести и ще се правят икономии по време на кризата, е доказано невярна, контрира идеята за лимите и шефът на Варненската туристическа камара Стоян Маринов.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини