От х:

Днес в x:

Бой с предизборни яйца. Преглед на националния печат

„Дума": Разгневихме Белград с освобождаването на Чеку
Остри реакция от страна на Сърбия породи решението на окръжния съд в Кюстендил да освободи бившия косовски премиер Агим Чеку. Белград издирва чрез Интерпол обвинения във военни престъпления Чеку и искаше от София той да бъде екстрадиран на сръбска територия. Късно миналата вечер обаче съдът в Кюстендил прецени, че няма убедителни доказателства за задържането на бившия косовски лидер и че няма данни той да се укрие. Самият Чеку коментира освобождаването си като правилен ход, защото, по думите му, евентуалното му екстрадиране "ще утежни междуетническите отношения в Косово".
Свободата на Агим Чеку се превърна в топновина за всички сръбски медии. Моментално последаваха и реакциите от официални представители на властта в Сърбия. Първото изявление бе на държавния секретар при сръбското правосъдно министерство Слободан Хомен. Според него в случая политиката е взела превес над международното право. Вътрешният министър Ивица Дачич бе още по-остър и заяви, че "решението на българското правосъдие не помага на добрите отношения между България и Сърбия".


„Стандарт": Киселина и бой с яйца за вота

Партийните страсти завряха 8 дни преди вота. Изнервени, активисти на отделни централи превърнаха кампанията в махленска свада.
Напрежението тръгна от бургаския ефир на bTV. Водещият на сутрешния блок Николай Бареков бе поканил на дебат на живо кандидатите за депутати от Бургас. Вместо за проектите си обаче участниците не спряха да коментират репликите на Ахмед Доган. Ден по-рано Сокола обяви, че "ДПС е бацил - където влезе, не излиза". Докато участниците в дебата спореха, от агитката на "Атака" на площада започнаха да летят яйца. Едно от тях уцели кандидата на ДПС в Бургас Йордан Цонев, друго попадна между него и опонента му Мирослав Севлиевски. "Виждате в какво се е превърнал Бургас. В град, контролиран от страха и омразата", коментира Цонев, докато бършеше сакото си с кърпа от жълтъка. Другият пострадал - Мирослав Севлиевски заяви, че там където почват да хвърлят камъни и яйца, свършва демокрацията. Пламен Орешарски, който е водач на листата на БСП, изрази своето разочарование, че не се е получил дебат, в който да се говори за водене на политики за развитието на региона и на страната. Представителят на "Атака" Стоян Иванов пък обеща на Йордан Цонев, че агитката на "Атака" няма да го бутне с пръст. След края на дебата Цонев, придружен от Бареков, се опита да провери силата на обещанието на атакиста. Опитвайки се да мине през агитката обаче, Цонев бе блъснат. Наложи се полицията да въдворява ред, за да се успокоят духовете цял час след предаването.


„24 Часа": Още намалиха цените на тока


Токът поевтинява от 1 юли с повече от обявеното преди време. Това реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в четвъртък късно вечерта.
13-те комисари, воглаве с шефа им проф. Константин Шушулов, цял ден и до вечерта обсъждаха колко да струва киловатчас от 1 юли. Дилемата за този сезон е нощният ток.
Вчера за "24 часа" Шушулов каза, че са отрязали поскъпването му с много. "Не одобрихме искания от електроразпределителните дружества скок - отсече той. - За електроенергийната система може и да е добре да се изравняват цените през деня и нощта, но за хората, които не са на парно, а се топлят през нощта на ток, това ще е финансово затруднение", каза той.
Другата причина, която е спряла регулатора да вдига цената на нощната тарифа, е, че ще изпищят ВиК дружествата, който ползват помпите предимно през нощта. Това щеше да доведе и до поскъпване на водата, каза Шушулов.

„Дума": КАТ настоява: Най-много с 50 км/ч. по "Цариградско шосе"

Разрешената скорост за движение по столичните булеварди "Цариградско шосе" и "България" да стане 50 км/час. Това поискаха вчера от "Пътна полиция" - София на кръгла маса, посветена на безопастността на движение. В момента по два от най-натоварените булеварди в столицата максимално разрешената скорост е съответно 80 и 70 км в час. Според КАТ булевардите не отговарят на изискванията за разрешена по-висока скорост от стандартната за градски условия, която е 50 км/ч. В защита на досегашната позволена скорост се обявиха обаче от Столичната община и от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ), представляваща автомобилните инструктори. На дискусията бе поставен и въпросът с ремонта на пътните настилки след полагане на канализация и водопроводи. От Съюза на българските автомобилисти поискаха подобни ремонти да се правят само от оторизирана от общината фирма, за да може някой да носи отговорност за качественото изпълнение.

„Новинар": Родителите вярват, че децата им не пушат трева

Близо 40 % от родителите смятат, че децата им никога през живота си не са пробвали
наркотици. Това показват резултатите от анкета в интернет относно разпространението и употребата на наркотици, организирана от българския офис на Службата по наркотици и престъпност на ООН. Според отговорите обаче само 27% от подрастващите не са взимали дорга. От анкетираните ученици над 40 на сто са признали, че пушат трева, като повечето от тях смятат, че това е най-безвредният наркотик, обясни регионалният координатор на службата към ООН Карла Чаварела.


„Труд": Мъж и жена бяха запалени в мерцедес в София

Лек автомобил е бил запален в столичния квартал "Света Троица", съобщиха на БТА от пресцентъра на МВР.
Двама души са пострадали при инцидента. Те са откарани в Пирогов. За сега от ведомството не разполагат с повече информация по случая.
От лечебното заведение са потвърдили за БТА, че по първоначална информация двамата пострадали - мъж и млада жена са със сериозни изгаряния - около 30% - предимно в долната част на тялото.
Според "Дарик" и БГНЕС трима души са хвърлили запалени факли в автомобил „Мерцедес 190", паркирал в района на бул. "Сливница" в столицата. Факлите са хвърлени през отворените прозорци на колата. Нападателите са били скрити в храстите близо от спрения автомобил.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини