От х:

Днес в x:

В Баните скочиха срещу изсичане и застрояване на гора

Стотина жители на Минерални бани и съседното Брястово се събраха днес на протестен митинг срещу продажбата на 70 декара гора в местността "Банска чука". Според подробния устройствен план, одобрен от общината, там ще се строят жилищни сгради. Обявлението на общината е пуснато на 26 май, а днес изтича едномесечния срок за протест от засегнатите страни.

Ние сме твърдо против застрояването на гората в "Банска чука", обявиха инициаторите на протеста, които са събрали над 350 подписа. Начело на иницитивния комитет е кметът на Брястово Илиян Петров (на снимката долу - вляво).



Пред събралите се той оповести, че местността е обследвана от няколко природозащитни организации. Еколозите са на мнение, че там има местообиталища на редица редки животински и растителни видове, застрашени от изчезване в световен мащаб. Като пример бяха посочени три вида диворастящи орхидеи, жълтокоремника – най-големият безкрак гущер в България, често бъркан със змия, и други.

Против застрояването се обявяват и собственици на съседни парцели. Освен това теренът се намира във вододайната зона.



Предназначението на земята не може да се сменя без да се вземе становището на министерството на околната среда и водите, на агенцията по горите, на РИОСВ Хасково. Писма с такива искания до институциите дори не са изпратени, обяви Илиян Петров.



Жалбата на жителите на Баните и Брястово ще бъде изпратена до всички възможни институции – от президенство и министерски съвет до Народно събрание и медиите.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини