От х:

Днес в x:

НАСА има по-евтин вариант за пътуване до Луната

НАСА обмисля проект за по-евтино пътуване до Луната, съобщи Асошиейтед прес. Неговият дизайн е малко остарял и с по-малка мощност от новите ракети Арес I или товарните Арес V. Икономичният модел обаче пак ще стигне до Луната. 

Официално НАСА още поддържа 4-годишния план да похарчи 35 милиардадолара, за да построи нови ракети и да върне астронавти на Луната до няколко години. Един от водещите мениджъри на космическата агенция обаче предложи икономична алтернатива, която би струвала около 6,6 милиона. Това е отговарящият за програмата на совалките Джон Шанън. 

С новия модел лунните кораби ще летят с нещо, което изглежда много познато - старата система на совалките с гигантските оранжеви резервоари за гориво и ракетите носители, без самите совалки. Тази система ще извежда в космоса два нови кораба - единият товарен, а другият капсула за астронавти, подобна на "Аполо".

Джон Шанън неотдавна представи идеята си пред независима комисия, която преглежда скъпите проекти за космически полети на НАСА. Той е бил насърчен да го направи от един от ръководителите на НАСА. Първоначалната реакция на комисията към предложението на Шанън е положителна. Това показва, че ръководството на НАСА се пренасочва или поне сигнализира за съмненията си за по-скъпия план. 

Шанън каза, че харесва сегашния проект за връщане на Луната. Той обаче се безпокои от стойността му. Затова от три години той и екипът му, когато имат възможност, работят върху "безсовалкова совалка" - идея, която се обсъжда в НАСА от десетилетия. Те го правят с разрешението на НАСА, като работата им не е свързана с тази на друг екип, който разработва различна алтернатива на Арес. Говорителят на НАСА Майкъл Кюри каза, че Шанън е насърчен да направи презентацията "в духа на споделяне на разглеждани в миналото варианти". 

Той добави обаче, че НАСА вярва, че най-добрият план е да бъде финансирана напълно настоящата програма. Шанън каза, че изчисленията му са груби и могат да се променят. Системата ще използва съществуващи вече двигатели, като нови могат евентуално да бъдат построени по стари проекти. Концепцията му използва същата екипажна капсула "Орион", която е проектирана за настоящия проект "Констелейшън". 

Единственият нов елемент ще е контейнерът за товари. И двете ще се монтират върху външния резервоар за гориво като совалките. Друго предимство на старата совалкова система е, че тя може да използва площадката за изстрелване на космическия център "Кенеди" и системите за контрол на полета. Това би спестило милиарди долари. При нея обаче ще летят само двама астронавти на полет, а не трима или четирима.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини