От х:

Днес в x:

Българка присади човешки ген на муха

Уникално откритие на български учен може да предизвика революция в лечението на наследствената полиневропатия, пише Стандарт.

Доц. Албена Йорданова, която ръководи екип специалисти в белгийския град Антверпен, успя да присади човешкия ген, отговорен за болестта, на насекомото дрозофил, по-известно като муха винарка.

Този експеримент ще помогне по-лесно да бъдат изследвани механизмите и ензимите, отговорни за болестта, и да се намери лекарство срещу нея.

Доц. Йорданова работи от 1,5 г. във Фламандския институт по биотехнологии. Нейното име нашумя през 2007 година, когато тя и българските й колеги успяха да изолират гена, отговорен за атрофията на периферната мускулна система.


Сега екипът продължава разработката, като поставя въпросния мутирал човешки ген в муха и по-този начин създава нов фенотип. Целта е впоследствие да открият кои са субстанциите, които имат терапевтичен ефект срещу заболяването. В момента винарката, използвана за експеримента, има същите симптоми като човек, страдащ от периферна невропатия. 

Откритието дава надежда на милиони. Един на всеки 2500 жители на планетата се ражда с наследствена периферна невропатия, т.е. нарушена връзка между гръбначния мозък и мускулите на крайниците. Резултатът е дегенерация на органи, загуба на равновесие, епилепсия.

В България от това наследствено заболяване страдат над 300 семейства. Болестта се проявява по-рано при мъжете и е по-фатална при тях. Българските медици обаче вече отчитат и случаи на заболели седемгодишни деца.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини