От х:

Днес в x:

Паспортите с биометрични данни до 150 лв. бройката

Новите български лични документи с биометрични данни ще бъдат представени във вторник от министъра на вътрешните работи Михаил Миков. Това обяви самият той вчера във Видин, информира Монитор.

На специална пресконференция пред журналисти Миков ще покаже експериментални образци на новите паспорти и ще бъде представена тяхна демоверсия, уточни министърът.

Той каза, че в България са внесени от Холандия първите машини за лазерно гравиране и в края на годината ще може да стартира масовото издаване на новите паспорти с биометрични данни. В големите РПУ-та в страната вече са започнали ремонтни дейности за изграждането на биометричните станции, където ще се издават и изработват паспортите.

По внедряването на тази система в МВР се работи през последните 3-4 години. Издаването на биометричните паспорти е изискване на Европейския съюз. То е и едно от условията, които САЩ искат да изпълним, за да въведат безвизов режим с България.

Цената за издаването на новия документ ще бъде приблизително колкото сегашната, и е далеч по-ниска от прогнозните стойности.Максималната цена за издаването на нов документ за самоличност с биометрични данни ще бъде 50 лева, уточни министър Миков. Ще се запазят цените за експресно и бързо издаване на паспорти. Ако някой желае да получи новия си биометричен паспорт за 8 часа, това ще му струва 150 лева, уточни вътрешният министър. Той сравни цените на издаване на документите за самоличност и уточни, че стойността на българските документи ще е една от най ниските в Европа - 25 евро, докато в Румъния е 55 евро.

Постепенно, при изтичане на срока им за валидност, в страната ще се подменят сега съществуващите лични документи. Ще може и по желание да бъде подменен документът за самоличност, преди да е изтекла валидността му, каза още Миков.

В новите паспорти на вграден чип ще се записват ЕГН, пръстови отпечатъци от двата показалеца, както и електронна снимка със специфичните белези на съдържателя. 

Миков заяви, че "Сименс" е фирмата, спечелила търга за изработка на документите. Той се похвали, че с въвеждането на документи с биометрични данни България ще има една от най-съвършените системи за защита. Тя осигурява гаранция срещу фалшификации, тъй като при нея с лазер се гравират определени детайли на паспорта.

В сряда МВР ще открие в Бургас втората в страната ДНК лаборатория, обяви също министърът. Така ще се ускорят значително сроковете за получаване на резултати от ДНК експертизите. В момента функционира само една такава лаборатория в София, и за резултатите от една ДНК експертиза се часа 7-8 месеца.

В следващите дни, след инцидентите в края на седмицата, ще има засилено полицейско присъствие при прибирането на реколтата в Ломско, каза Миков. Днес в Лом предстоят срещи на областния директор на МВР-Монтана с други представители на местната власт, за да се изясни и да се види "кой жъне, кой сее, кой какво прави" в района, поясни министърът. Полицията има достатъчно капацитет, за да осигури в страната безпрепятствено събиране на реколтата от тези, които са я засели. Но полицията не може да разреши споровете за земи, които се влачат от десетки години. Така че не бива да очакваме от полицията да разрешава споровете за собствеността на земята, допълни Михаил Миков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини