От х:

Днес в x:

Откриха две нови форми на водата

Изследователи от Университета на Пиза (Италия) и Индийския научен институт твърдят, че са извършили експериментално наблюдение на две форми на течната вода, които се образуват при ниска температура и високо налягане, съобщиха МИГнюз и Компюлента. 

Както е известно, необичайните свойства на водата се обясняват най-вече с наличието на водородни връзки между нейните молекули. Компютърно моделиране, извършено през 1992 г. от групата на Джин Стенли от Бостънския университет, е показало, че при ниска температура и високо налягане водата може да премине в една от двете форми - течност с ниска и течност с висока плътност. 

В първия случай молекулите на водата са на значително разстояние една от друга. Във втория - те се приближават, разрушавайки някаква част от водородните връзки. Американските изследователи са показали още, че преходът между тези два типа течности трябва да е рязък, както обикновения фазов преход. 

На учените не им е било лесно да потвърдят съществуването на необичайните форми, тъй като при необходимите температури (под минус 75 градуса по Целзий) водата трудно може да бъде запазена в течно състояние. 

През 1998 г. Джин Стенли и неговият колега Осаму Мишима от Националния институт за изследване на неорганичните вещества (Япония) са получили първите доказателства за съществуването на прехода от типа "течност - течност" при топенето на микроскопичните частици леда под налягане. 

През 2007 г. група учени от Италия, Великобритания и Тайван съобщи, че е регистрирала два типа преохладена вода, която е била "заключена" в пори със свръхмалки размери, образувани в образци на силициев диоксид. Попадайки в тези пори водата вече не е можела да замръзне. Много учени обаче подложиха това на съмнение. 

Специалистите от Италия и Индия твърдят, че са извършили "по-чист" опит, тъй като изследваните образци вода са били заключени в лед.Учените са използвали спектроскопичния метод на електронния парамагнитен резонанс за анализ на свойствата на молекулите с вода, запазили се в микроскопични резервоари течности между кристални блокове лед, при температури от минус 183 градуса по Целзий. Изследователите са наблюдавали движението на органична "молекула-сонда", която не може да проникне в леда.

Според авторите на разработката при температури от минус 140 до 0градуса те са регистрирали условно "бързо" и "бавно" придвижване на молекулата, което на практика е доказателство за съществуването на двете "неуловими" форми на водата. Много учени обаче изразяват съмнения по повод на получените резултати.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини