От х:

Днес в x:

Учени разгадават тайните на египетските мумии

Американски и австралийски учени са изследвали със скенер египетски мумии и са разкрили подробности около външния вид на телата и начина, по който са били съхранени в продължение на хилядолетия, съобщиха Асошиейтед прес и в. "Дейли мейл".

Специалисти от Университетската болница в нюйоркското предградие Манхасет изследваха с компютърен томограф четири мумии от музея в Бруклин, които са на възраст от 1700 до над 3000 години.

Учените се стремят да съберат информация за древните погребения, за самоличността на мумиите и причините за смъртта.

Изследванията позволиха на радиолозите да проучат в големи подробности скелетните системи на мумиите, без да проникват в тях и да ги увреждат.

Австралийски радиолози от частна клиника в Сидни разкриха пола на мумията Хор, принадлежаща на музея "Никълсън" в Сидни.

От 150 години тя била смятана за тленните останки на момиче. Новият преглед със скенер обаче доказа, че става въпрос за момче. Учените се надяват след няколко години да открият от какво е починало то.

Изображенията показват костите в същото състояние, в което са били, когато момчето е починало. Виждат се дори костиците в средното ухо, които са най-дребните кости в човешкото тяло

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини