От х:

Днес в x:

Изборите – като футболен мач. И България губи

Тодор Кръшков

Нищо друго не можем да си помислим след последните събития по върховете на нашето вътрешно министерство, освен очевидното – МВР е на страната на мафията в битката за България. Раиф Мустафа, заместник министър на вътрешните работи, е уреждал подкуп за шефа на агенцията по рибарство и аквакултури. 50 000 лева.

Стана ясно, че човекът просто е подготвял почвата за появата на бизнесмена Росен Маринов, който пък удвоил мизата – още 50 000 лева. И за какво? За закупуване на два катера от агенцията. Логичен въпрос – колко всъщност струват тези катери и за колко ги купува ИАРА, та бизнесменът може да си позволи такъв разточителен рушвет от 100 000 лева? Каква е печалбата за него в такъв случай? Явно е трябвало ИАРА да купи кокошка, а да плати самолет. Явно е и друго – такава е обикновената практика в нашите агенции, министерства, дирекции и всякакви други институции, чиято работа се заключава единствено в това – да прибира рушвети.

Някой би възразил – да не горим юргана заради една бълха. Раиф Мустафа подаде оставка и излезе от МВР.

Не е вярно. Юрганът е пълен с бълхи. По-точно – юрганът изобщо не се вижда от полазилите го бълхи. Още по-точно - просто вече няма юрган.

Корупцията е проблем номер едно на България. Острието на битката с корупцията е точно МВР. А когато на върха на острието стои самата корупция? За какво битка може да става въпрос? Щом заместник министърът е рушветчия, какво да си помислим за подчинените му - шефовете на отдели в МВР, на областните дирекции, комисари и офицери? Ами кварталният? Щом заместник министърът взема рушвети, какво тогава прави кварталният?

Този водевил не трябваше да приключва с оставката на Раиф Мустафа. Раиф Мустафа трябваше да се озове зад решетките, а оставката да я подаде министърът. Както и цялото ръководство на МВР. Иначе как ще ни убедят, че не са на страната на мафията? А залогът в тази битка е България.

В пряко предаване по Канал 1 от Хасково кандитатът за депутат Соломон Паси си позволи в ефир да цитира жена си. (Продължаваме да изумяваме света с мистерията на българските феномени). "Министърът по европейските въпроси (в интерес на истината – спести името й – Гергана Паси, вероятно за да не изглежда, че цитира себе си, има си хас), каза, че й е много трудно да обяснява в Брюксел, че BG не означава "Братя Галеви".

Само че в Брюксел не пасат трева и са нясно, че BG означава именно "Братя Галеви". И няма никакво значение какво обяснява този или онзи – съпруга, баджанак, батко, леля, кака. Фактите са си факти и както обикновено, се виждат най-ясно отстрани – България се управлява от мафията. И както изглежда, това ще си остане така и след изборите. Братя Галеви ще влязат в парламента, където ще си беседват спокойно с Румен Петков, без това да буди подозрения.

На цитирания по-горе диспут по Канал 1 Соломон Паси блокира опонентите си с такъв въпрос: "Можете ли да поемете отговорност за решенията на партийните си централи?" Делян Добрев, кандидатът на ГЕРБ, глътна въздух, защото очевидно не може да поеме абсолютно никаква отговорност за действията на Генерала, както наричат Бойко Борисов. Той затова е Генерал, както се казва.

Райна Йовчева също блокира. А можеше да му отвърне: "Мога да поема отговорност дотолкова, доколкото вие можете да поемете отговорност за царските имоти". Йовчева обаче не се сети. Жалко.

Жалко, защото въпросът е фундаментален. Удивителното е, че го задава именно представителят на "царедворската партия" НДСВ Соломон Паси. Активистите на тази партия се обръщат към лидера си с "Ваше величество".

Май някой се подиграва с нашата интелигентност. Или по-точно казано – подиграва се с нашата простотия. Водевилът, който се разиграва пред очите ни, има за цел да узакони властта на олигархията. Формата няма значение. Имахме цар за премиер. Сега пък може бодигардът да стане началник на царя си. Декорите се сменят, но пиесата е същата.

Както беше казал поетът:

"Сякаш сме на футболен мач.
И България губи".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини