От х:

Днес в x:

Хасковски земеделци: пшеницата ни е най-добрата в България

„Може да не ожънем рекордни количества, но това което приберем ще е може би най доброто в България". Това заявиха земеделци от региона в навечерието на жътвената кампания за пшеницата. Очакваните добиви са около средните-300-320 кг от декар. Лабораторните анализи на зърната обаче са с отлични показатели. Пшеницата в хасковско и менерално банско например показва нива на протеина глутен от 29.2 % при нормални от 24-28. За качествена хлебна пшеница се счита тази, в която общото ниво на протеините е около 12-13%. Местната хлебна пшеница показва нива над 15 % протеини. Отпускането е 5-6 милиметра, което също е отличен показател. Той се извежда при замесването на тестото, от неговото разширяване за единица време. С други думи - колкото по-малко е това отпускане толкова по добре.

Бием показателите на първа група пшеница, доволни са от Гарвановската кооперация „Клас 95". Според тях, няма основание тази година цените на пшеницата да вървят надолу заради качеството.

Жътвата на насъщния стартира тази седмица. Тя бе планирана за миналата, но повечето кооперации изчакаха да се нормализира нивата на влагата в зърната. Тя трябва да не надхвърля 13 %.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини