От х:

Днес в x:

Соларни и вятърни паркове за над 1000 мегавата в Хасково. И газова централа, и ТЕЦ

В момента хасковска област е интересна за инвеститорите във възобновяемите енергийни източници - ВЕИ.

Към днешна дата в района на Хасково са заявени намерения за изграждане на съоръжения за възобновяеми енергийни източни и по-специално соларни и вятърни паркове за над 1000 мегавата. Тази мощност е много голяма за съоръженията, с които разполагаме за пренос на електроенергия в района – информира инж. Тошо Тодоров ръководител Електроенергиен – системен оператор - Мрежови експлоатационен район Хасково.

Според европейските изисквания 20% от потреблението в България трябва да се обезпечи от тези източници.

Все още няма изградени такива централи в хасковска и кърджалийска области. Но инвеститорите са в процес на подготовка на документация и проектиране и се работи усилено в тази насока. В района на Електроенергийния системен оператор - Хасково се намират най-големите водно-електрически централи – Каскада Арда, ВЕЦ - Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград. Това, заедно с новите инвестиционни проекти, го превръща във втори голям център за производство на еленергия от възобновяеми енергийни източници, след Варна /нос Калиакра/.

Каква част от тези инвестиционни намерения ще се реализира, все още е трудно да се каже. Изискват се доста време и сериозно финансиране. Мрежата в момента не е готова да поеме такива големи мощности. Районът поддържа около 1 200 км въздушна мрежа и съответните подстанции, които са значително повече от останалите райони в страната.

Въпреки това съоръженията не са предвидени за очакваното голямо натоварване. Разширяването на мрежата тепърва предстои. Към това може да се пристъпи едва след като има по-голяма сигурност, че тези инвестиционни намерения ще се реализират.

За Хасково и за енергетиката предстоящото построяване на газовата централа в града ще повлияе много добре за режима на работа на възобновяемите енергийни източници. Отделно ТЕЦ-Хасково ще осигурява отоплението на града, топлоенергия за промишлеността и обществените сгради.

През юли в Хасково се предвижда да се проведе Форум за инвеститори и специалисти за представяне на видовете възобновяемите енергийни източници, информира още инж. Тошо Тодоров –началник на Електроенергиен – системен оператор- Хасково . Организатори са Научно-техническите съюзи на енергетиците, ТУ София, катедра Енергетика.
Този Форум не случайно ще се проведе тук, защото условията - както природни, така и инвестиционни, в района са добри за развитието на възобновяемите източници на енергия.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини