От х:

Днес в x:

Спасяват уникални стенописи на еднорък майстор

Уникални стенописи на еднорък майстор повредени от местен свещеник ще спасява чрез проект управата на с. Тънково.

Храмът "Св. св. Константин и Елена" е построен на място дарено от кореняка дядо Ленко и с парите и труда на местното население през далечната 1874 година.

Стенописите са направени от руски живописец, чието име е изчезнало от църковните летописи.
Възрастните хора от селото обаче разказват по спомените от бабите си, че зографа бил от белогвардейците на генерал Врангел.

Вероятно той е бил част от войниците разселени по тези места. Според легендата майсторът бил с една ръка, но осенен от божията промисъл се катерел чевръсто по скелето, за да изографисва светинята.

Стенописите на едноръкия художник-белогвардеец били жестоко повредени през последните години на социализма, когато хората от Тънково заварили тогавашния си свещеник, явно обладан от бригадирски ентусиазъм, да мие рисунките от преддверието на църквата направо с насочена към тях струя от маркуча.

Заради гаврата местните изгонили попа, но поразиите, които останали след него са жестоки, разказва кметът Елена Русева.

С годините от натрупаната влага стенописите се рушат. За поправката им кметството ще търси пари по проект. Със сумата ще бъдат прехвърлени керемидите от покрива на църквата, за да се избягнат течовете и да запази уникалните зографии.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини