От х:

Днес в x:

Стресът води до безплодие

Психичният стрес може да доведе до дисфункция на репродуктивната система и безплодие, доказаха лекари от Калифорнийския университет, предаде ИТАР-ТАСС.

Учените отдавна знаят, че голямото психично напрежение съдейства за повишаването в организма на равнището на хормоните на стреса – глюкокортикоиден тип на хормона кортизол. Хормони като кортизола препятстват производството в тялото на основния полов хормон гонадотропин /GnRH/ и подтискат функциите на спермата, процеса на овулация и сексуалната активност, обясняват медиците.

Новото изследване е показало, че стресът също така увеличава мозъчното равнище на репродуктивния хормон под названието инхибитор на хормона гонадотропин /или GnIH/. Било е установено, че малък белтък от този хормон RFRP забавя непосредственото възпроизводство на гонадотропин, предизвиквайки по този начин безплодие.

Изводите на медиците са основават на експерименти с лабораторни мишки и са регистрирани в организма на птиците. Резултатите показват, че GnIH играе голяма роля за поддържането на репродуктивната функция при млекопитаещите, а следователно и в човешкия организъм.

Хроничният стрес при мъжете и жените води до намаляване на сексуалното желание и общо намаляване на раждаемостта заради съкращаване на вероятността за успешно оплождане. Биолозите също са предположили, че стресовите условия пречат на размножаването на животните в зоопарковете. Стресът засяга много молекулярни процеси в мозъка, отговарящи за изработването на хормоните, пречещи за нормалната работа на репродуктивната функция, заключават изследователите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини