От х:

Днес в x:

Учени на НАСА съставиха подробна карта на лунните кратери

Американски астрономи са съставили подробна карта на кратерите, разположени около южния полюс на Луната, съобщи Лента.ру, като се позова на информация от НАСА.

В рамките на изследването учените са изучавали повърхността на кратерите с помощта на радиотелескопа Goldstone Solar System Radar, разположен в Калифорния. Астрономите са съставили подробна карта на участък от повърхността на Луната с размери 500 на 400 километра с разрешение около 40 метра на пиксел.

За придаване на дълбочина на картата учените са прибягнали до информацията, събрана от японската сонда "Кагуя", известна също като "Селена". Тя завърши мисията си на 11 юни 2009 година и бе контролирано разбита в лунната повърхност, след като бе в орбита около Луната година и 7 месеца.

Сондата използва лазерни висотомери за събиране на подробни данни за релефа на полярните райони на естествения спътник на Земята. Специалистите на НАСА съобщиха, че картата на лунните кратери ще е много полезна за апаратите "Лунар рикънисънс орбитър" /ЛРО/ и "Лунар крейтър обзървейшън енд сенсинг сатълайт" /ЛКОСС/ . На 19 юни те бяха изстреляни към Луната с ракетата "Атлас V".

Основните цели на "Лунар рикънисънс орбитър" /ЛРО/ по време на 12-месечната мисия ще са да търси източници на суровини на Луната и да състави карта на радиоактивността на повърхността. С помощта на ЛРО ще бъде установено как влияе радиационният фон на повърхността върху човека.

ЛРО ще картографира лунната повърхност с изключителна прецизност, ще открие също подходящи места за кацане на бъдещи мисии, ще потърси евентуално присъствие на лед в кратери, които непрестанно са в сянка, ще направи прецизно измерване на температурата на почвата и на космическата радиация и ще изпробва нови изследователски уреди.

Изкуственият спътник "Лунар крейтър обзървейшън енд сенсинг сатълайт" /ЛКОСС/ първите четири месеца ще събира данни за Луната. След това той ще се отправи на много специфична мисия - да търси вода в кратер близо до южния полюс, където откритите по-рано високи нива на водород в атмосферата подсказват за наличие на лед.

Съставената от НАСА карта на лунните кратери ще е много полезна за мисията. Тя ще позволи на "Атлас V" да избере мястото на кацането и ще спомогне да бъде намерен отговор на въпроса дали в лунните кратери има лед.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини